Vlees

De Vlaming is een vleeseter. Het lijkt wel of we niet zonder kunnen – en dat hoeft ook niet. Maar wat matigen wordt dringend tijd. Want trop is te veel, dat is met alles zo. Al is het ene vlees het andere niet. Rood en bewerkt vlees zijn niet de beste vrienden van onze gezondheid. En ook voor de planeet eet je best wat minder rund en lam.

Alvast de grote lijnen:

 • Wit vlees: er zijn geen aantoonbare negatieve effecten voor je gezondheid en de milieu-impact is beperkter dan bij rood vlees. Daarom staat wit vlees in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek.
 • Rood vlees: te grote hoeveelheden kunnen ongezond zijn en de productie heeft een grote impact op onze planeet. Redenen genoeg om rood vlees in de oranje zone van de voedingsdriehoek te plaatsen.
 • Bewerkt vlees: wit én rood vlees dat bewerkt is – zoals gerookt vlees of salami? Er is overtuigend bewijs dat ze het risico op darmkanker kunnen verhogen. Daarom staat bewerkt vlees in de rode bol – buiten de voedingsdriehoek.

Ontdek hoe vlees binnen een gezond eetpatroon past:

Is vlees gezond?

Vlees heeft goede en slechte kantjes. Positief? Het is een bron van eiwitten, vitamines (zoals B1, B2, B6 en B12) en mineralen (zoals zink, ijzer, fosfor en seleen). Orgaanvlees zoals lever is rijk aan vitamine A. Vlees bevat ook vet en nogal wat vleessoorten hebben een relatief hoog gehalte aan verzadigd vet. En in bereidingen met vers vlees, zoals gehakt en worst, en in charcuterie zit vaak ook veel zout.

Dus: is vlees gezond? Moeilijk te beantwoorden. Alles hangt af van het soort vlees én de hoeveelheid die jij naar binnen speelt.

Wit vlees

Wit vlees komt van kippen en ander gevogelte. De impact op onze gezondheid is niet duidelijk aangetoond: geen ongunstige effecten, maar ook geen gunstige.

Rood vlees

Leveranciers van rood vlees? Runderen, varkens, schapen en geiten. Ook versneden en gemalen vlees waaraan niets werd toegevoegd, hoort hierbij, bijvoorbeeld rundstartaar en stoofvlees.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) concludeerde in 2015 dat er een verband is tussen het eten van rood vlees en een verhoogd risico op kanker, met name darmkanker. Want rood vlees bevat heemijzer, en dat kan het ontstaan van kankerverwekkende nitrosaminen­ bevorderen. De WHO classificeert rood vlees als 'mogelijk kankerverwekkend', omdat het verband nog niet helemaal overtuigend is. Er kunnen ook andere factoren een rol spelen.

Een hoge consumptie van rood vlees zou tenslotte ook samenhangen met een hoger risico op longkanker, beroerte en diabetes type 2.

Bewerkt vlees

Bewerkt vlees is vlees dat bijvoorbeeld gerookt, gezouten of gedroogd werd om de smaak of de houdbaarheid te beïnvloeden. Denk aan charcuterie zoals salami of ham, en vers bewerkt vlees waaraan zout of additieven (zoals nitriet en fosfaten) zijn toegevoegd zoals spek.

Ook de consumptie van bewerkt vlees is in verband gebracht met een verhoogd risico op darmkanker, beroerte en diabetes type 2. Het ongunstig verband tussen bewerkt vlees en het gestegen risico op darmkanker is volgens de WHO zelfs nog sterker aangetoond dan bij vers rood vlees. De oorzaak van het verhoogd risico is nog niet volledig gekend, maar zou het gevolg kunnen zijn van chemische componenten die worden gevormd tijdens het verwerken (roken, drogen, bakken…).

Voorbeelden van deze componenten zijn nitrosaminen en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs), die gekend zijn als (potentieel) kankerverwekkend. Of iemand daadwerkelijk ziek wordt, hangt uiteraard af van meerdere factoren zoals erfelijke aanleg en levensstijl.

Welk vlees krijgt de voorkeur?

Bij de slager en de supermarkt heb je een massa keuze. Wat is de beste keuze? Moeilijk om dat een-twee-drie te beantwoorden. Maar met deze richtlijn zit je goed voor je gezondheid én het milieu: verkies wit vlees boven rood vlees en vers boven bewerkt. Binnen de categorie van rood vlees is varkensvlees een betere keuze dan rund- en lamsvlees, omwille van de lagere impact op het milieu. En, vlees hoeft niet elke dag op het menu te staan.

Sta ook altijd even stil bij het vetgehalte. Kies je voor rood vlees? Ga dan voor magere, verse vleessoorten zoals een biefstuk of varkenshaasje. In vleesbereidingen op basis van vers rood vlees zoals worst, hamburger en gehakt zit meestal meer vet: probeer ze dus eerder te beperken.

Deze tabel helpt je op weg om gezonde keuzes te maken:

Wit vlees

Voorkeur

(vers vlees)

 • Kalkoenborst
 • Kip (met en zonder vel), kippenborst, kippenbout 
 • Soepkip 
 • Struisvogelfilet, struisvogelsteak, duif  
 • Wild gevogelte (bv. fazant, eend, patrijs,…)

Geen voorkeur

(vers vlees, bewerkt)

 • Orgaanvlees 
 • Gepaneerd vers wit vlees (bv. kippenschnitzel,…) 
 • Vers gehakt en gehaktbereidingen (bv. kippengehakt, kippenworst,…) (1)

Zo weinig mogelijk

(bewerkt vlees)

 • Kippensalade 
 • Kipnuggets 
 • Kippenham, kalkoenham, kalkoensalami

Rood Vlees

Voorkeur

(vers vlees)

 • Vers rundvlees (bv. rundbiefstuk, chateaubriand, rundgebraad, rosbief, stoofvlees, entrecote,...)
 • Vers kalfsvlees (bv. kalfsgebraad, kalfslapje, entrecote, kotelet, gebakken rosbief,...) 
 • Vers mager varkensvlees (bv. varkenshaas, mignonette, filetkotelet,...) 
 • Vers halfvet varkensvlees (bv. varkenskarbonade,...) 
 • Vers paardenvlees (alle soorten) 
 • Vers schapenvlees (bv. schapenfilet, schapenbout,…) 
 • Vers mager lamsvlees (bv. lamsboutlapje, lamsfilet, lamskotelet,...)
 • Vers halfvet lamsvlees (bv. lamsschouder, lamskarbonade, lamsbout,...) 
 • Haas, ree

Geen voorkeur

(vers vlees, bewerkt)

 • Orgaanvlees 
 • Gepaneerd vers vlees (bv. cordon bleu, schnitzel,…) 
 • Vers gehakt en gehaktbereidingen varken, varken-rund, varken-kalf (bv. worst, hamburger, blinde vink, vers bereid vleesbrood…) (1)

Zo weinig mogelijk

(bewerkt vlees)

 • Rauwe ham, gekookte ham, nootham, beenham,  schouderham 
 • Gerookte vleeswaren: gerookte ham, filet d'Anvers (rund), filet de saxe (varken), paardenfilet 
 • Casselerrib, corned beef, kookham, hoofdkaas, kalfskop, kalfsgebraad 
 • Bacon, ontbijtspek, gerookte spek, mosterdspek, vers spek 
 • Filet américain bereid 
 • Runderrookvlees, paardenvlees gerookt 
 • Witte/zwarte beuling 
 • Vleessalade, vleessalade met groenten 
 • Hespenworst, lunchworst, kalfsworst, Parijse worst, champignonworst, peterselieworst 
 • Leverpastei, paté 
 • Voorverpakt vleesbrood, strassbourgh 
 • Salami

(1) Bereidingen met vers vlees kunnen met of zonder toevoeging van zout, additieven… verkocht worden. Vraag de winkelier om meer info of raadpleeg het etiket op voorverpakte producten.  

Hoeveel vlees mag je eten?

Is vlees gezond? Ja, zolang je er niet mee overdrijft. Het dagelijks op het menu zetten, is van het goede te veel. Probeer te variëren met bijvoorbeeld peulvruchten en andere vleesvervangers, ei en vis. Eet je toch vlees? Beperk het dan tot één maaltijd per dag. Een boterham met salami als ontbijt, een smos americain als lunch en biefstuk friet als diner: geen goed idee. En matig je portie. Een stukje vlees ter grootte van je handpalm is voldoende voor bij de warme maaltijd.

  De Hoge Gezondheidsraad publiceerde eind 2019 zijn praktische voedingsaanbevelingen voor volwassenen in België. De raad geeft hierin de volgende aanbevelingen voor de consumptie van rood vlees en bewerkt vlees:

  • Eet maximaal 300 gram rood vlees per week.
  • Eet maximaal 30 gram bewerkt vlees (vleeswaren) per week.

  De Hoge Gezondheidsraad geeft geen aanbeveling voor de consumptie van wit vlees (gevogelte).

  Is vlees eten milieuverantwoord?

  Vleesconsumptie heeft een erg hoge impact op het milieu. Toch hoeven we vlees niet volledig van het menu te schrappen. Dieren zetten immers grondstoffen die de mens niet kan eten – gras – om in voedsel.

  Maar we eten met z’n allen te veel vlees. En de intensieve veeteelt weegt zwaar op het milieu. Vee wordt op grote schaal gekweekt voor consumptie, en de dieren krijgen grondstoffen te eten die we als mens ook kunnen consumeren, zoals soja en graan. De intensiviteit waarmee we vandaag aan veeteelt doen, brengt een hoge uitstoot van broeikasgassen met zich mee, vereist veel land en heeft een grote impact op de wereldwijde biodiversiteit, in vergelijking met plantaardige eiwitbronnen.

  Rekening houdend met de milieu-impact van de verschillende soorten vlees, is gevogelte de beste keuze. Rund- en lamsvlees hebben de hoogste milieu-impact, want de veeteelt stoot veel broeikasgassen uit: slecht voor de opwarming van de aarde. Bovendien raken het drinkwater en de bodem vervuild. En wat met varkensvlees? Dat zit er ergens tussenin.

  Om de impact van onze voeding op de planeet te verlagen, eten we best minder vlees. Daar zijn milieu wetenschappers het allemaal over eens. Wat nu, allemaal vegetariër worden? Zo drastisch hoeft het zeker niet. Het is een kwestie van bewuste vleesconsumptie: minder vlees van betere kwaliteit.

  Hoe zit het met vlees en de voedselveiligheid?

  Rauw vlees kan met ziekmakende bacteriën zoals Salmonella of Campylobacter besmet zijn, deze kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. Vlees goed doorbakken is de boodschap, hierdoor worden de bacteriën gedood. Let wel op, want door het vlees klaar te maken kunnen bacteriën op je handen of snijplanken, en op die manier opnieuw op het gebakken stuk vlees, terecht komen. Kruisbesmetting voorkomen? Was altijd goed je handen, en zorg voor propere messen en een schoongemaakt werkoppervlak. 

  Te hard bakken is ook niet de bedoeling, dit kan leiden tot vorming van polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs). Zorg er dus voor dat je vlees niet verbrandt bij het bakken, grillen of barbecueën.

  Hoeveel vlees eet de Vlaming?

  De doorsnee Vlaming is dol op vlees. En mannen nog meer dan vrouwen. Een derde van de mannen eet minstens twee keer per week rood vlees, tegenover een vierde van de vrouwen. Voor wit vlees liggen de cijfers omgekeerd. En ook nog dit: charcuterie is bijzonder populair op onze boterham. Eén op de zes Vlamingen eet het dagelijks.

  Veelgestelde vragen

  Hoe vaak vlees eten?

  Beperk je vleesconsumptie bij voorkeur tot maximaal één maaltijd per dag: ofwel bij de boterham als beleg, ofwel bij de warme maaltijd.
  Voorbeeld voor weekfrequentie voor vlees bij de warme maaltijd:

  • 2 keer per week vers wit vlees (gevogelte)
  • 2 keer per week vers rood vlees (rund, varken, schaap…),
  • 1 keer per week (vette) vis zoals zalm
  • 1 keer per week peulvruchten (zoals linzen of kikkererwten) of plantaardige vervangproducten (zoals tofu [ook wel tofoe of tahoe] of quorn)
  • 1 keer per week eieren

  Wat kan ik eten op mijn boterham, als ik bewerkt vlees wil vermijden?

  Je hebt een waaier aan beleg om uit te kiezen.

  • Fruit: banaan, aardbei, perzik, ...
  • Groenten: rauw, gegrild of als spread
  • Notenpasta: bijvoorbeeld 100% pindakaas
  • Peulvruchtenspread: bijvoorbeeld hummus
  • Eieren bv. hardgekookt
  • Kaas zoals cottagecheese, mozzarella, plattekaas
  • Vis bv. haring of sardientjes
  • (Gebakken) kip- of kalkoen

  Op zoek naar lekkere en gezonde recepten voor (plantaardig) beleg op je boterham? Laat je inspireren op onze receptenapp Zeker Gezond!

  Hoort kippenwit en andere vleeswaren op basis van wit vlees ook tot de rode bol?

  Kippenwit, kalkoenham, … zijn ook bewerkte vleeswaren en staan in de rode bol buiten de voedingsdriehoek. Je eet die best zo weinig mogelijk. Deze voedingsmiddelen werden bewerkt om sterker te smaken of langer te bewaren. De negatieve effecten op de gezondheid van deze voedingsmiddelen zijn o.a. te wijten aan het bewerkingsproces, bijvoorbeeld toevoegen van nitraat of nitriet, roken of zout. Als je graag eens vlees bij je boterham eet, dan kies je beter voor een gebakken stukje kip, kalkoen of ander wit vlees.

  Is bewerkt vlees eten even schadelijk voor de gezondheid als tabak roken?

  Roken en bewerkt vlees eten zijn beide kankerverwekkend. In dezelfde orde? Nee: bij roken ligt het risico op kanker hoger dan bij vlees eten. Individueel heeft roken dus een veel hogere impact.

  Hoe worden vleeswaren bereid?

  Om vlees langer te bewaren of extra smaak te geven, wordt het bewerkt. Dat kan bijvoorbeeld door het te roken. Of door het te zouten: dan wordt nitraat of nitriet toegevoegd. In veel vleeswaren vind je trouwens ook nog ander vlees. Bijna overal zit varkens- of rundsvlees in verwerkt. Ook orgaanvlees en gevogelte verschijnt zo vaak onzichtbaar op je bord.

  Waarom hoort rauwe ham tot de bewerkte vleeswaren?

  Rauwe ham is géén vorm van ‘ongebakken, vers’ vlees. Nee, het is bewerkt – meestal gedroogd. De hammen worden gezouten en ondergaan een natuurlijk rijpingsproces van een paar weken.

  Sommige hammen worden ook gerookt (in plaats van gedroogd). Ze hangen dan boven houtschilfers met kruiden als laurier en tijm.

  Hoe kun je vlees volwaardig vervangen?

  Vlees trakteert je op essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines (zoals B1 en B12) en mineralen (zoals ijzer). Die heb je nodig voor de groei en het herstel van weefsels. Vlees zomaar schrappen van het menu doe je beter niet. Vooral voor zwangere vrouwen en kinderen is het volwaardig vervangen van vlees belangrijk. Eiwitten haal je ook ruimschoots uit andere voedingsmiddelen: peulvruchten (waaronder soja), volle granen, noten en zaden, maar ook uit vis, melkproducten, kaas en eieren.

  Lees meer

  Kun je vlees vervangen door insecten?

  Onderzoek bracht tot nu toe de voedingswaardesamenstelling van 236 eetbare insecten in kaart. Die voedingswaardesamenstelling is afhankelijk van onder meer: het soort insect, hun levensfase, hun leefomgeving, hun voedsel en de bereidingswijze. Maar globaal staat vast dat eetbare insecten vól goeds zitten. Denk aan eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen en vezels. Gezond – en uniek – extraatje: via de insecten krijg je de dierlijke vezel chitine binnen. Er wordt gezegd dat die antivirale, antiallergische en antitumorale eigenschappen zou hebben. Meer onderzoek moet duidelijkheid brengen.

  De kweek van insecten kan belangrijke milieuvoordelen opleveren op het vlak van land- en watergebruik en broeikasgasemissies. Ze hebben immers weinig voeder nodig om te groeien -in tegenstelling tot bijvoorbeeld vee. Bovendien kunnen insecten gekweekt worden op biomassareststromen zoals rijststro en koffiegruis. Of de milieu-impact ook zo laag is wanneer insecten op grotere schaal gekweekt worden? Dat is nog niet duidelijk.

  Budgettips die vleeseters graag lusten

  Dé budgettip voor zij die graag vlees eten: koop er niet te veel van. Vlees is behoorlijk duur en grote hoeveelheden zijn niet gezond. Beperk daarom de hoeveelheid vlees die je koopt en eet. Las elke week enkele dagen zonder vlees in waarbij je gaat voor een budgetvriendelijker alternatief: zet dan bijvoorbeeld peulvruchten of eieren op het menu. Als je voor vlees kiest: ga dan liefst voor wit vlees en/of onbewerkt rood vlees en hou het bij kleine porties: niet meer dan de grootte van een handpalm per persoon.

  Meer tips om betaalbaar én gezond te koken.

  Waarom wordt biologische voeding niet meegenomen in de aanbevelingen bij de voedingsdriehoek?

  Meer weten?

  Mogen we nog vlees, melk en andere dierlijke producten eten als we rekening willen houden met het milieu?

  Meer weten?