‘Eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding’, zo luidt één van de uitgangspunten bij de voedingsdriehoek. Maar wat betekent dat concreet? De halfhalf-richtlijn zet je op weg: probeer de helft van de week plantaardig te eten.

De halfhalf-richtlijn

We houden bijna allemaal van een stukje vlees, vis of kaas en van een glas melk. Maar we weten ook allemaal dat té veel nooit goed is. De helft van de Belgen eet daarom niet meer elke dag vlees of vis. En steeds meer Belgen zeggen dat ze vaker willen kiezen voor een maaltijd zonder vlees of vis. Dat is slim. Want een plantaardige maaltijd is niet alleen beter voor je gezondheid. Het is ook beter voor je omgeving én voor het klimaat.

Maar hoe vaak kies je nu best voor een plantaardige maaltijd? De nieuwe richtlijn is eenvoudig: probeer voor halfhalf te gaan. Kies de helft van de week voor een plantaardige maaltijd. Voor plantaardig kiezen, wordt trouwens steeds lekkerder én makkelijker. Je kan vandaag al beginnen door één ingrediënt, product of maaltijd te vervangen. Smakelijk!

Hoe je de halfhalf-richtlijn precies invult, kies je zelf. Enkele voorbeelden:

  • Kies om de dag voor een (overwegend) plantaardige warme maaltijd.
  • Ga in de eerste helft van de week voor plantaardige maaltijden.
  • Halveer je portie vlees en vervang de helft door peulvruchten of een andere vleesvervanger, bv. een spaghetti met gehakt en linzen.
  • Een maaltijd met vlees? Probeer die dag dan tijdens de andere maaltijdmomenten voor een plantaardig gerecht te gaan.
  • Varieer met gezond beleg. Beleg de helft van je boterhammen met plantaardige producten.

Hoe past de halfhalf-richtlijn bij de voedingsdriehoek?

De halfhalf-richtlijn is een aanvulling bij het eerste uitgangspunt van de voedingsdriehoek: ‘Eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding’. Het maakt de aanbeveling concreter: kies de helft van de week voor een (overwegend) plantaardige maaltijd. Een volledige omschakeling naar een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon is niet noodzakelijk. Producten van dierlijke oorsprong hebben nog steeds een plaats in een gezond en milieuverantwoord voedingspatroon, maar minder vaak en in minder grote porties dan wat velen vandaag consumeren.

De voedingsdriehoek geeft je de nodige richting om halfhalf op een gezonde en milieuverantwoorde manier toe te passen. Zo genieten peulvruchten, tofu, seitan, tempé en Quorn® de voorkeur als vleesvervanger en geeft de voedingsdriehoek ook advies over het verminderen van je vleesconsumptie.

Meer weten? Ontdek hier alles over de voedingsdriehoek.

Een (overwegend) plantaardige maaltijd

De halfhalf-richtlijn geeft aan om de helft van de week te kiezen voor een plantaardige maaltijd. Moet die maaltijd dan volledig plantaardig zijn? Nee, hoor! Je kan gerust wat geraspte kaas of wat vlees als smaakmaker gebruiken. Het idee achter de halfhalf-richtlijn is om méér plantaardig te eten. Een overwegend plantaardige maaltijd past dus zeker binnen de halfhalf-richtlijn.

Veelgestelde vragen

Materialen voor partners

De halfhalf-boodschap uitdragen binnen jouw setting? Dat kan eenvoudig met de gratis wobbler of het postkaartje. Interesse? Je kan deze mooie materialen hier bestellen.