Babbelmoment Gezond Wonen

De lucht binnenshuis is vaak meer vervuild dan de buitenlucht. Dat kan het gevolg zijn van de ligging van je woning, je woning zelf of je woongedrag. Die hebben een invloed op de kwaliteit van het binnenmilieu. En dus op de binnenlucht. Nochtans breng je meer tijd door binnen dan buiten en is je woning vaak de belangrijkste plek in je leven. Een gezonde binnenlucht is dus belangrijk. Van een ongezonde woning word je ziek, maar het kan ook invloed hebben op je sociaal leven: door een slecht huis kan het zijn dat je je schaamt om iemand te ontvangen.

Een babbelmoment tijdens een groepssessie, lesmoment of eetmoment in groep bieden je een gelegenheid om samen te praten over gezond wonen. Het begeleidingsboekje en de praatplaten of een fotopresentatie helpen je om het gesprek op gang te trekken.

Praktisch:

Praatplaten

Gebruik de vijf geïllustreerde praatplaten om op een laagdrempelige manier een groepsgesprek te houden over gezond wonen. Je kan ze ook gebruiken als onderlegger tijdens een eetmoment. De praatplaten visualiseren aan de hand van eenvoudige goed/fout-tekeningen thema’s zoals ventileren, schimmel, CO en schoonmaakproducten. Ook schimmel verwijderen komt aan bod.

De praatplaten zijn sterk visueel uitgewerkt en dus goed bruikbaar bij bijvoorbeeld anderstaligen. Als gespreksleider zorg je ervoor dat de boodschappen duidelijk worden. Die vind je in het begeleidingsboekje.

Fotopresentatie

Een reeks foto’s die je kan projecteren geeft je de mogelijkheid om de belangrijkste boodschappen over gezond wonen mee te geven. De foto’s tonen goede en foute situaties over thema’s zoals ventileren en verluchten, schimmel, huisstofmijt, CO (koolstofmonoxide) en alternatieve schoonmaakmiddelen. Een begeleider is noodzakelijk.

In het bijhorende begeleidingsboekje vind je uitleg bij de foto’s en tips om voor interactie te zorgen. Met de vragenkaartjes zorg je ervoor dat het gesprek op gang blijft.

Meer weten?

Mail info@gezondleven.be.

Of neem contact op met het Logo van je regio