Gezonde School

Een gezondheidsbeleid op school is geen overbodige luxe. Maar wat moeten we daaronder verstaan? Welke thema’s krijgen een plaats? En hoe begin je daar nu aan? Lees rustig verder, want Gezonde School biedt een antwoord op al je vragen.

Gezonde School in tijden van corona: focus op mentaal welbevinden

In de kijker

Afbeelding Klascement

Nieuw: online leerlijnen over gezond leven

Wil je lesgeven over een gezondheidsthema? Superplan, én je staat er niet alleen voor. In de nieuwe leerlijnen over gezond leven vind je massa’s inspiratie om het in de klas te hebben over thema’s als voeding, bewegen & minder zitten, roken, alcohol & andere drugs, gamen en gokken.

Beleid maken

Misschien organiseert jouw school af en toe een gezond ontbijt of een sportdag. Mogelijk was er zelfs al een hele themaweek gewijd aan alcohol en drugs. Mooie initiatieven, maar toch maken die verschillende activiteiten nog geen samenhangend gezondheidsbeleid. Daarom reiken we enkele handige tools aan om een sterk beleid op poten te zetten: de gezondheidsmatrix, het stappenplan en het spinnenweb gezondheidsbeleid. Meer lezen over beleid maken.

Matrix 2

De gezondheidsmatrix

De gezondheidsmatrix zet je in om de beginsituatie in kaart te brengen en om het beleid concreet te maken wanneer je  nieuwe gezondheidsacties uitdenkt. 

Stappenplan 2

Het stappenplan

Het stappenplan gebruik je aan de start en tijdens het proces om stappen vooruit te zetten. 

Spinnenweb 2

Het spinnenweb 

Wat geeft het gezondheidsbeleid op jouw school meer kans op slagen? We onderscheiden enkele succesfactoren.

Ondersteuning 

Een gezondheidsbeleid uitrollen lijkt een hoop werk – en dat is het ook! – maar je staat er als school gelukkig niet alleen voor. Je kunt namelijk beroep doen op het ondersteuningsaanbod van de schoolnabije partners (bv. CLB en pedagogische begeleiding) en externe partners (bv. MOEV, preventiewerkers en de gemeente).

Zet jij ook in op een gezondheidsbeleid voor je personeel?