Voeding

Voedingsdriehoek

Gezond eten: wat is dat nu precies? En hoe kan je ook milieuverantwoorde keuzes maken? In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je op den duur het bos door de bomen niet meer ziet. Daarom verzamelde Vlaams Instituut Gezond Leven alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde en milieuverantwoorde voeding – wat krijgt de voorkeur, wat beperk je beter – voor jou in de voedingsdriehoek. Eten volgens de voedingsdriehoek is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de planeet! Gezond en milieuverantwoord eten gaan namelijk heel sterk hand in hand.

We willen richtlijnen geven die op lange termijn voor iedereen haalbaar zijn. En die ervoor zorgen dat er ook voor onze kinderen en kleinkinderen genoeg gezond voedsel is. Het resultaat is een realistisch en wetenschappelijk onderbouwd model dat rekening houdt met de actuele eetgewoonten in Vlaanderen.

Cijfers

Benieuwd naar het gewicht van de Vlaming? En wil je ook weten wat wij Vlamingen zoal eten? We zetten enkele belangrijke cijfers op een rij. Zo ben je meteen helemaal mee.

Overheidsbeleid

Onze omgeving en de bestaande wet- en regelgeving hebben een grote invloed op het maken van de gezonde keuze. Zorgt een taks op ongezonde voeding ervoor dat we gezonder eten?

Focus niet op voedingsstoffen

Het effect van een voedingsmiddel als geheel is groter dan de som van de voedingsstoffen die het bevat. De klassieke focus op voedingsstoffen, schiet in die zin tekort. Tijd voor een holistische kijk op voeding.

Onderzoek

Is brood nu een dikmaker? Of net nodig voor een goede gezondheid? Er is altijd wel een onderzoek dat jouw mening bevestigt. Gezond Leven helpt je om de overvloed aan info te filteren.

(Ultra)bewerkte voeding

De meeste voedingsmiddelen die we eten, zijn bewerkt. Hoe passen die bewerkte voedingsmiddelen in een gezond en duurzaam milieuverantwoord voedingspatroon? En wat met ultrabewerkte voeding? Is die sowieso ultraslecht?

Voedselongelijkheid

Mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie leven en eten vaak ongezonder. Waarom is dat zo? Welke drempels maken het moeilijker om genoeg en gezond te eten als je arm bent? En met welke beleidsmaatregelen kunnen we hier iets aan doen?

Voeding en gedragswiel

Ons eetgedrag wordt door allerlei factoren bepaald. Je moet zelf gezonder en milieuverantwoord willen eten, maar daarnaast moet je het ook kunnen en moet het mogelijk (en evident) zijn binnen de context waarin je leeft.

Materialen

Alle materialen bij de voedingsdriehoek die je kan downloaden of bestellen vind je op de materialenpagina. Je ontdekt er onze affiches, folders, placemats, presentaties, educatieve materialen en meer!

Een gezondheidsbeleid rond voeding

School Foto

Op school

Verschillende activiteiten maken nog geen samenhangend voedingsbeleid. Hoe moet het dan wel? Het geheim zit hem in een gezonde mix van strategieën

Werk Foto

Op het werk

Gezond en evenwichtig eten houdt ons doorheen de werkdag energiek en gaat dipjes in de namiddag tegen. Wie gezond eet is natuurlijk ook minder ziek en minder dikwijls afwezig op het werk.

Gemeente Foto

Binnen je gemeente

Een winkeloefening over etiketten lezen, een gezonde kookworkshop met groenten en fruit uit de gemeentelijke volkstuin... Maar hoe kom je nu tot een kwaliteitsvol voedingsbeleid in jouw gemeente?