Voeding

Voedingsdriehoek

Gezond eten: wat is dat nu precies? In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je op den duur het bos door de bomen niet meer ziet. Daarom verzamelde Vlaams Instituut Gezond Leven alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde voeding – wat krijgt de voorkeur, wat beperk je beter – voor jou in de voedingsdriehoek

We willen richtlijnen geven die op lange termijn voor iedereen haalbaar zijn. En die ervoor zorgen dat er ook voor onze kinderen en kleinkinderen genoeg gezond voedsel is. Het resultaat is een realistisch en duurzaam model dat rekening houdt met de actuele eetgewoonten in Vlaanderen.

Cijfers

Benieuwd naar het gewicht van de Vlaming? En wil je ook weten wat wij Vlamingen zoal eten? We zetten enkele belangrijke cijfers op een rij. Zo ben je meteen helemaal mee.

Obesitas en overgewicht 

Hoe beoordeel je of iemand een gezond gewicht heeft? Wel, daarvoor kan je zijn BMI berekenen: body mass index. Ook de middelomtrek is een belangrijke graadmeter. 

Diëten en voedingspatronen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven staat volop achter de voedingsdriehoek. Toch willen we je ook andere diëten en gezonde voedingspatronen tonen. We geven graag een overzicht.

Voedingsstoffen

Een voedingsmiddel is samengesteld uit verschillende voedingsstoffen. Ze hebben elk hun eigen functie. We onderscheiden twee grote categorieën: macronutriënten en micronutriënten.  

Overheidsbeleid

Onze omgeving en de bestaande wet- en regelgeving hebben een grote invloed op het maken van de gezonde keuze. Zorgt een taks op ongezonde voeding ervoor dat we gezonder eten? 

Aanbevelingen per leeftijdsgroep

De Hoge Gezondheidsraad lanceerde haar nieuwe aanbevelingen voor voedingsmiddelen. Op basis daarvan herziet Gezond Leven momenteel de aanbevelingen per leeftijdsgroep.

Eten als beloning

Hedonisch eten houdt in dat je voedsel als een beloning of troost ziet.

Invloed van omgeving op eetgedrag

Je fysieke en sociale omgeving beïnvloedt jouw eetgedrag. Hoe kan je hierop slim inspelen en voedselverleidingen de baas blijven?

Focus op voeding, niet voedingsstoffen

Het effect van een voedingsmiddel als geheel is groter dan de som van de voedingsstoffen die het bevat. De klassieke focus op voedingsstoffen, zowel in onderzoek als voedingsadvies, schiet in die zin tekort. Tijd voor een holistische kijk op voeding.

Een gezondheidsbeleid rond voeding

School Foto

Op school

Verschillende activiteiten maken nog geen samenhangend voedingsbeleid. Hoe moet het dan wel? Het geheim zit hem in een gezonde mix van strategieën

Werk Foto

Op het werk

Gezond en evenwichtig eten houdt ons doorheen de werkdag energiek en gaat dipjes in de namiddag tegen. Wie gezond eet is natuurlijk ook minder ziek en minder dikwijls afwezig op het werk.

Gemeente Foto

Binnen je gemeente

Een winkeloefening over etiketten lezen, een gezonde kookworkshop met groenten en fruit uit de gemeentelijke volkstuin... Maar hoe kom je nu tot een kwaliteitsvol voedingsbeleid in jouw gemeente?