Gezonde Gemeente

Reeds meer dan 270 Vlaamse en Brusselse steden en gemeenten kiezen bij de start van de nieuwe legislatuur voor Gezonde Gemeente. Zo engageren zij zich (opnieuw) om een succesvol lokaal preventief gezondheidsbeleid uit te bouwen. Gezonde Gemeente en zijn partners wil hen hierbij stap voor stap in ondersteunen. Gezonde Gemeente is er immers op maat van elke gemeente.

In de kijker

Inspiratiegidsen voor een integraal gezondheidsbeleid

Hoe kan je als lokale cultuurprofessional of als ambtenaar economie het lokaal preventief gezondheidsbeleid ondersteunen? En hoe kan de gezondheidsmedewerker jou ondersteunen? Je vindt heel wat inspiratie in onze nieuwe gidsen voor lokaal cultuurbeleid en lokaal economisch beleid.

Een overzicht van alle bestaande gidsen vind je bij onze publicaties.

Gezonde publieke ruimte

Hoe kan je als lokaal bestuur je publieke ruimte zo inrichten en plannen dat je een gezonde leefomgeving creëert voor je inwoners en dat de gezonde keuze de gemakkelijkste keuze wordt? Gezond Leven ontwikkelt een ondersteuningsaanbod voor lokale besturen en verenigingen om hen te helpen een gezonde publieke ruimte te realiseren. Een publieke ruimte op mensenmaat.

Beleid maken

Organiseert jouw gemeente weleens een gezond ontbijt voor haar inwoners? Vindt er zelfs een heuse gezondheidsbeurs plaats? Fantastisch! Maar dat is nog niet voldoende om te spreken van een gezondheidsbeleid. Er is niks mis met eenmalige, losse gezondheidsacties, maar om effect te hebben op de lange termijn, denk je best aan het grotere plaatje.

Matrix 2

De gezondheidsmatrix

De gezondheidsmatrix zet je in om het beleid concreet te maken, wanneer je de gezondheidsacties uitdenkt.

Stappenplan 2

Het stappenplan

Het stappenplan geeft je een houvast om stap voor stap te bouwen aan een gezondheidsbeleid.

Groeimeter 2

De groeimeter

De groeimeter gebruik je om je eigen bestuur te evalueren en bij te sturen.

Gezonde Gemeente gaat nog over heel wat andere thema's. Denk o.a. aan alcohol & drugs, seksuele gezondheid, valpreventie, bevolkingsonderzoek naar kanker, ... We verwijzen jullie hiervoor graag door naar onze partners.

Ondersteuning

Een gezondheidsbeleid uitrollen lijkt een hoop werk, maar je staat er als lokaal bestuur gelukkig niet alleen voor. Je kunt namelijk beroep doen op de expertise van de Vlaamse Logo’s en van de andere partners van Gezonde Gemeente.

Zet jij ook in op een gezondheidsbeleid voor je personeel?