Tabak diagram Tekengebied 1

Roken heeft een grote impact op gezondheid, stress... Hoe kan je een rookvrij leven realiseren voor jezelf en voor anderen? Door in te zetten op drie pijlers:

Wat zit er in sigaretten?

Tabak, denk je nu vast. Klopt. Maar fabrikanten voegen ook allerhande ingrediënten of additieven toe om de sigaret aangenamer te maken. Én verslavender.

Wie rookt? Cijfers

Er zijn verschillende opvallende tendenzen in het rookgedrag van de voorbije jaren. Sommige worden steeds opnieuw bevestigd. Andere zijn nieuw...

Gevolgen van roken en verslaving

Roken is niet gezond. Dat is algemeen bekend. Naast gevolgen voor je gezondheid, is roken ook heel verslavend en heeft het ook economische en sociale gevolgen. Hier lees je er alles over.

Wet en beleid

Doorheen de jaren is de rookwetgeving en het beleid strenger geworden. Maar wat is de huidige situatie? En binnen welk kader passen al deze beleidsmaatregelen? En tot slot, welke extra maatregelen zijn nodig voor een rookvrije toekomst?

Andere tabaks- en nicotineproducten

Naast sigaretten en sigaren zijn er nog verschillende andere producten die tabak en/of nicotine bevatten. E-sigaretten zijn de bekendste, maar daarnaast bestaat er ook zoiets als snus, nicotinezakjes en waterpijp.

Een beleid rond tabak

School Foto

Op school

Een infosessie, een rookverbodsbord plaatsen op school, ... Het zijn mooie acties, maar een paar losse acties maken geen echt rookbeleid. Wat is dat nu eigenlijk een rookbeleid op school?

Gemeente Foto

Binnen je gemeente

Het doel van een Gezonde Gemeente is gezond gedrag in een gezonde omgeving. Dat betekent onder meer dat de inwoners van de gemeente niet roken.

Werk Foto

Op het werk

Een rookbeleid levert enkel voordelen op. Niet alleen voor de werkgever, maar ook voor de medewerkers en de collega’s.