Tabak

Roken heeft een grote impact op gezondheid, stress... Hoe kan je een rookvrij leven realiseren voor jezelf en voor anderen? Door in te zetten op drie pijlers:
Wat zit er in sigaretten?
Tabak, denk je nu vast. Klopt. Maar fabrikanten voegen ook allerhande ingrediënten of additieven toe om de sigaret aangenamer te maken. Én verslavender.
Wie rookt? Cijfers
Er zijn verschillende opvallende tendenzen in het rookgedrag van de voorbije jaren. Sommige worden steeds opnieuw bevestigd. Andere zijn nieuw...
Gevolgen van roken en verslaving
Roken is niet gezond. Dat is algemeen bekend. Naast gevolgen voor je gezondheid, is roken ook heel verslavend en heeft het ook economische en sociale gevolgen. Hier lees je er alles over.
Help, mijn kind rookt! Tips voor ouders
Hoe jonger pubers beginnen met roken, hoe groter de kans dat ze blijven roken. Kinderen en jongeren zijn uiterst gevoelig voor een tabaksverslaving door hun jeugdige brein. Als ouder wil je voorkomen dat je kind gaat roken.
Wet en beleid
Doorheen de jaren is de rookwetgeving en het beleid strenger geworden. Maar wat is de huidige situatie? En binnen welk kader passen al deze beleidsmaatregelen? En tot slot, welke extra maatregelen zijn nodig voor een rookvrije toekomst?
Andere tabaks- en nicotineproducten
Naast sigaretten en sigaren zijn er nog verschillende andere producten die tabak en/of nicotine bevatten. E-sigaretten zijn de bekendste, maar daarnaast bestaat er ook zoiets als snus, nicotinezakjes en waterpijp.
Een beleid rond tabak

Op school
Een infosessie, een rookverbodsbord plaatsen op school, ... Het zijn mooie acties, maar een paar losse acties maken geen echt rookbeleid. Wat is dat nu eigenlijk een rookbeleid op school?

Binnen je gemeente
Het doel van een Gezonde Gemeente is gezond gedrag in een gezonde omgeving. Dat betekent onder meer dat de inwoners van de gemeente niet roken.

Op het werk
Een rookbeleid levert enkel voordelen op. Niet alleen voor de werkgever, maar ook voor de medewerkers en de collega’s.