Kinderopvang

Een werking rond preventieve gezondheid is zeker op zijn plaats in de kinderopvang. Maar wat betekent dat nu precies? Aan welke thema’s wil je werken? En hoe begin je daaraan? Lees rustig verder, want gezonde kinderopvang biedt een antwoord op al je vragen.

Waarom werken aan gezondheid in de kinderopvang?

Kinderopvang spelen

Goed voor de gezondheid van kinderen

Kinderen brengen een groot deel van hun dag door in de opvang, dus de invloed hiervan is groot.

De gezondheid van jonge kinderen verbeteren, heeft heel wat voordelen. Jong geleerd, is oud gedaan! (On)gezond gedrag wordt voor een groot deel bepaald door opvoeding en ervaringen in de kindertijd. Preventie van ongezond gedrag bij kinderen draagt bij aan het voorkomen van gezondheidsproblemen op volwassen leeftijd.

Ouders

Een voorbeeld voor ouders

Ouders willen het beste voor hun kinderen en waarderen het natuurlijk als de kinderopvang aandacht besteedt aan gezondheid. De kinderopvang is vaak ook voor ouders een laagdrempelige plaats om vragen over gezondheid te stellen.

Oppas

Voorbeeld voor andere kinderopvangen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven peilt om de vier jaar naar de werking rond gezondheid in de kinderopvang. De resultaten van die bevraging vormen de basis van onze aanbevelingen.

Bekijk de resultaten van de laatste Preventiepeiling bij de kinderopvang van baby's en peuters en de Preventiepeiling bij de kinderopvang van schoolgaande kinderen.

Aan de slag:

Matrix 2

De gezondheidsmatrix

Misschien doet je opvang al een of meer acties rond gezondheid. Dat is een fantastisch begin, maar het wordt nog beter als je die losse acties onderbrengt in een samenhangende en gestructureerde werking.

Stappenplan 2

Het stappenplan

Op naar een sterke werking. Het stappenplan helpt je om stapsgewijs je werking uit te bouwen, van de beginsituatie van je eigen opvang tot de evaluatie van je werking. Want wat in de ene opvang resultaat oplevert, heeft niet noodzakelijk effect in de andere.

Spinnenweb 2

De succesfactoren

Wat doet een actie slagen? Als je extra rekening houdt met een aantal succesfactoren, heeft je werking meer kans op slagen.

Ondersteuning

Een werking rond gezondheid uitrollen vraagt wat werk. Maar: als opvang sta je er gelukkig nooit alleen voor. Want er staan een aantal partners voor je klaar om je daarbij te ondersteunen (bv. pedagogische begeleiding).

Zet jij ook in op een gezondheidsbeleid voor je personeel.