Kinderopvang

Een werking rond preventieve gezondheid is zeker op zijn plaats in de kinderopvang. Maar wat betekent dat nu precies? Aan welke thema’s wil je werken? En hoe begin je daaraan? Lees rustig verder, want gezonde kinderopvang biedt een antwoord op al je vragen.

Voedings- en bewegingsdriehoek

De voedings- en bewegingsdriehoek tonen ons hoe je best meer beweegt, minder zit en gezonder eet. Alle informatie en adviezen binnen gezonde kinderopvang zijn gebaseerd op deze modellen.

Beleid maken

Misschien organiseert jouw kinderopvang regelmatig een beweeg- of speelactiviteit? Of bieden jullie gezonde tussendoortjes aan? Mooie initiatieven! Zulke kleine acties kan je verder uitbouwen tot een samenhangend geheel. Om je hierbij te helpen, reiken we enkele instrumenten aan: met de gezondheidsmatrix, het stappenplan en de succesfactoren zet je een sterke werking rond gezondheid op poten.

Matrix 2

De gezondheidsmatrix

Met de gezondheidsmatrix breng je de beginsituatie in kaart en verbeter je de werking rond gezondheid door nieuwe gezondheidsacties uit te denken.

Stappenplan 2

Het stappenplan

Het stappenplan gebruik je aan de start en tijdens het proces om stappen vooruit te zetten.

Spinnenweb 2

De succesfactoren

Wat geeft de werking rond gezondheid in jouw kinderopvang meer kans op slagen? We onderscheiden enkele succesfactoren.

Ondersteuning

Een werking rond gezondheid uitrollen vraagt wat werk. Maar: als opvang sta je er gelukkig nooit alleen voor. Want er staan een aantal partners voor je klaar om je daarbij te ondersteunen (bv. pedagogische begeleiding).

Zet jij ook in op een gezondheidsbeleid voor je personeel.