Maak van jouw school een Gezonde School

Een gezondheidsbeleid uitrollen op school: je staat er niet alleen voor! Samen met de Vlaamse Logo’s, VAD, Sensoa, Gezonde Mond en MOEV nodigen we je graag uit voor een Gezonde School-sessie. Je ontdekt er praktische tools die je stap voor stap helpen naar een samenhangend gezondheidsbeleid.

Jij bepaalt over wat het gaat

Je kiest één thematische sessie uit het aanbod hieronder. Heb je gekozen? Klik hier.

Sessie voeding

Kinderen en jongeren die gezond eten, hebben een gezonder gewicht, hogere weerstand en worden dus minder vaak ziek. En er zijn véél meer voordelen! Redenen genoeg om op school in te zetten op gezonde voeding. In deze sessie ontdek je hoe je kan werken rond gezonde voeding op het vlak van educatie, aanbod ... Concrete lesmaterialen, inspiratie en projecten komen aan bod. En ook hoe je met dit alles stapsgewijs evolueert naar een voedingsbeleid op school.

Sessie beweging en lang stilzitten

Een speelplaats die uitnodigt om actief te zijn, beweging integreren in de lessen, afspraken maken rond minder lang stilzitten in de klas … Het zijn belangrijke aspecten die in het beleid rond lang stilzitten en bewegen van jouw school passen! Wil je weten wat dat inhoudt, hoe je via de kadermethodiek gezonde school tot een kwalitatief gezondheidsbeleid rond beweging en minder lang stilzitten komt en hoe je iedereen betrekt? Dan is deze sessie voor jou!

Sessie tabak

Roken is ongezond, dat weet iedereen. En zien roken, doet roken. Wil je je leerlingen motiveren om er niet mee te beginnen? Of hen helpen stoppen? Dan is een rookbeleid een must! Maar … wat is dat nu? Tijdens de themasessie tabak ontdek je hoe je zo’n beleid uitwerkt binnen jouw school.

Sessie mentaal welbevinden

Gelukkige leerlingen, willen we dat niet allemaal? Zéker nu de coronapandemie ons ook allemaal mentaal diep raakt. Met dat idee in het achterhoofd verzamelde Gezond Leven alle belangrijke wetenschappelijke studies over geluk en balde het die kennis samen in één duidelijk beeld: de geluksdriehoek. Tijdens deze sessie vertellen we je er alles over en krijg je tips en tricks om als school, leerkracht of leerlingbegeleider het mentaal welbevinden van je leerlingen te versterken.

Sessie relaties en seksualiteit

Relationele en seksuele vorming helpt jongeren om gezonde en veilige seksuele relaties te hebben. In deze sessie reiken we je tips & tricks aan om een sterk beleid op het vlak van relaties en seksualiteit uit te bouwen en maak je kennis met relevante methodieken en lesmaterialen.

Sessie mondgezondheid

Kunnen jullie leerlingen ergens op school hun tanden poetsen? Heb je het soms over ‘een gezonde mond’ in je lessen? En wat kan je daar eigenlijk allemaal over vertellen? Tijdens deze themasessie kijken we hoe je dit het beste aanpakt en wat er nodig is om een gestructureerd mondgezondheidsbeleid in jullie school op te zetten.

Sessie alcohol en drugs

Welke regels stel je best op over alcohol? Wanneer praat je over alcohol en drugs in de klas? En wat bij problemen? Op een bepaalde leeftijd gaan alcohol en andere drugs deel uitmaken van de leefwereld van leerlingen. Om daar als school gepast mee om te gaan, is een alcohol- en drugbeleid (DOS) belangrijk. In deze sessie bekijken we welke elementen deel uitmaken van een DOS en hoe je ermee aan de slag gaat op maat van jouw school en leerlingen.

Sessie gokken en gamen

Wanneer bespreken we problematisch gamen en gokken in de klas? Welke signalen tonen dat er problemen zijn? En hoe maak je het als leerkracht bespreekbaar? Scholen kunnen gok- en gameproblemen zeker mee helpen voorkomen: met een breder kader en beleidsmatige aanpak. In deze sessie bekijken we welke elementen deel kunnen uitmaken van zo’n aanpak en hoe je hierrond op maat van je school aan de slag gaat.

Voor wie?

Leraren, directies, zorgcoördinatoren, leerlingenbegeleiders, schoolondersteuners … Kortom: voor iedere school die oog heeft voor gezondheid.

De infosessie richt zich op het basis- en secundair onderwijs. Zowel scholen uit het gewoon als het buitengewoon onderwijs kunnen deelnemen.

Waar en wanneer?

De sessies vinden online plaats op 27 april. De voormiddagsessie is voor het basisonderwijs (9.30 u. – 11.15 u.), de namiddagsessie voor secundair onderwijs (13.30 u. – 15.15 u.).

Inschrijven?

Dat kan je via onderstaande knoppen. Inschrijven kan nog tot en met 2 april.
*De link naar de sessie en alle praktische informatie krijg je enkele dagen vooraf.


Indien de onderstaande inschrijvingslinken niet werken kan je het hier proberen.

Data en locaties

27-04-2021

09:30 - 11:15
Online

Prijs

€ 0

Extra info

Voor basisonderwijs

Data en locaties

27-04-2021

13:30 - 15:15
Online

Prijs

€ 0

Extra info

Voor secundair onderwijs