Train-de-trainer zilverwijzer in woonzorgcentra

Zilverwijzer in Woonzorgcentra is een preventieve methodiek om samen met bewoners te werken aan veerkracht. Een sterke veerkracht draagt namelijk bij aan een positieve geestelijke gezondheid. Tijdens één namiddag word je klaargestoomd om binnen je woonzorgcentrum met de methodiek aan de slag te gaan. Zo ontdek je in de train-de-trainer uit welke verschillende onderdelen Zilverwijzer in Woonzorgcentra bestaat. De hoofdfocus van de vorming ligt op de Zilverwijzer-groepssessies. Je komt te weten hoe de handleiding is opgebouwd en krijgt via oefeningen handvaten aangereikt om de Zilverwijzer-groepssessies zelf te organiseren en te begeleiden. 

Meer informatie over de methodiek.

Profiel van de Zilverwijzer-begeleider

Het succes van de Zilverwijzer-groepssessies hangt voor een groot deel af van de begeleiding die de groep krijgt. Daarom werden er enkele kwaliteitscriteria opgesteld waaraan de Zilverwijzer-begeleider best voldoet. De criteria kunnen helpen bij de beslissing wie van het team de train-de-trainer volgt en aan de slag gaat met Zilverwijzer in Woonzorgcentra:

  • De begeleider heeft ervaring in het begeleiden van groepen en het sturen van groeps-processen.
  • De begeleider heeft een minimale achtergrondkennis en/of interesse in geestelijke gezondheidsbevordering en psychologie.
  • De begeleider heeft de tijd om zich voldoende voor te bereiden om de inhoud van de groepssessies eigen te maken.
  • De begeleider kan minstens 12 uren vrij maken om de groepssessies te begeleiden.

Praktische informatie

Bij de start van de vorming ontvang je een gedrukt exemplaar van de Handleiding voor de begeleider. Na de train-de-trainer ontvangen alle cursisten per mail de overige materialen om de Zilverwijzer-groepssessies te begeleiden (begeleidende PowerPoint, afbeeldingen, Werkboek voor de deelnemers). Alle andere materialen zijn hier vrij te downloaden.

De deelnemers kunnen na afloop in hun eigen woonzorgcentrum aan de slag met geestelijke gezondheidsbevordering en met Zilverwijzer in Woonzorgcentra.

In elke train-de-trainer is er plaats voor maximum 20 personen.

Data en locaties

2019-09-12

09:30 - 12:30
Vlaams Instituut Gezond Leven - Gustave Schildknechtstraat 9 - 1020 Brussel

Prijs

€ 55.00

Lesgever(s)

Naomi Vanlessen