Gezond ouder worden, goed eten

Werk je met ouderen of krijg je soms vragen rond voeding en gezond ouder worden? Dan is de sessie ‘Gezond ouder worden, goed eten’ interessant om eens te organiseren. Letten op je voeding is voor iedereen belangrijk, maar voor ouderen is het dat nog een tikje meer. Want ouder worden gaat gepaard met lichamelijke veranderingen zoals tandproblemen, minder bewegen en een lager energieverbruik. En dat beïnvloedt het eetgedrag en de behoefte aan energie en bepaalde voedingsstoffen. Risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals overgewicht, een verhoogde bloeddruk en cholesterol komen vaker voor op latere leeftijd. En er is ook een groter wordende groep ouderen die risico loopt op ondervoeding. Bovendien gaat ouder worden samen met sociale veranderingen, zoals op pensioen gaan.

Redenen genoeg dus om voor de oudere doelgroep een aangepaste sessie rond gezonde voeding aan te bieden: ‘Gezond ouder worden, goed eten’. De sessie richt zich tot 60-plussers die nog zelfstandig wonen en grotendeels zelf instaan voor het aankopen en klaarmaken van hun voeding. De sessie brengt hen de nodige kennis en vaardigheden bij om gezonde en bewuste keuzes te maken wat eten en drinken betreft. Hierbij is aandacht voor evenwichtige voeding en een gezond gewicht. Het gaat zowel over het voorkomen van overgewicht als van ondervoeding bij ouderen.

De sessie is een interactieve voedingsvoorlichting met beperkte theorie. De nadruk ligt op de praktijk, op oefeningen. De sessie kan losstaand gegeven worden en variëren qua duur en soort oefeningen. Of ze kan deel uitmaken van een vormingsreeks en worden aangevuld met een winkeloefening en/of kookworkshop.

Voor deze sessies werken we samen met de Vlaamse Logo’s en specifiek opgeleide lesgevers, nl. gediplomeerde diëtisten. Alle lesgevers hebben hiervoor eerst een opleiding (een zogenaamde 'train-de-trainer') bij Gezond Leven gevolgd. Lokale besturen, organisaties of verenigingen die deze sessie willen organiseren, kunnen hiervoor terecht bij het Logo uit hun regio.