Gezond ouder worden, goed eten

Werk je met ouderen of krijg je soms vragen rond voeding en gezond ouder worden? Dan is de sessie ‘Gezond ouder worden, goed eten’ interessant om te organiseren.

Het is voor iedereen belangrijk om te letten op je voeding, maar voor ouderen nog net een tikje meer. Want ouder worden, heeft gevolgen voor ons lichaam. Denk maar aan tandproblemen, minder bewegen en een lager energieverbruik. En dat beïnvloedt het eetgedrag en de behoefte aan energie en bepaalde voedingsstoffen. Risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals overgewicht, een verhoogde bloeddruk en cholesterol komen vaker voor op latere leeftijd. Bovendien is er een groter wordende groep ouderen die een risico loopt op ondervoeding. Ouder worden hangt ook samen met sociale veranderingen, zoals op pensioen gaan.

Redenen genoeg dus om de oudere doelgroep een aangepaste sessie rond gezonde voeding aan te bieden. ‘Gezond ouder worden, goed eten’ richt zich tot 60-plussers die nog zelfstandig wonen en grotendeels zelf instaan voor het aankopen en klaarmaken van hun voeding. Deze vorming brengt hen de nodige kennis en vaardigheden bij om gezonde en bewuste keuzes te maken wat eten en drinken betreft. Hierbij is aandacht voor evenwichtige voeding en een gezond gewicht. Het gaat zowel over het voorkomen van overgewicht, als van ondervoeding.

‘Gezond ouder worden, goed eten’ is een interactieve voedingsvoorlichtingssessie met beperkte theorie. De nadruk ligt op de praktijk, op oefeningen. De sessie kan apart gegeven worden en variëren qua oefeningen. Of ze kan deel uitmaken van een vormingsreeks en worden aangevuld met een winkeloefening en/of kookworkshop.

Organiseer je graag een sessie ‘Gezond ouder worden, goed eten’? Schakel dan een diëtist in uit de lesgeverspool van het Logo i.s.m. Gezond Leven. Contacteer hiervoor het Logo uit jouw regio via www.vlaamse-logos.be.

Wil je graag zelf aan de slag met het draaiboek en de materialen? Schrijf je dan in voor de e-learning train-de-trainer ‘Gezond ouder worden, goed eten’ waarna je eigen sessies kan organiseren of je laten opnemen in de logolesgeverspool.