Kwaliteitsvolle gezondheidsbevordering

Om kwaliteitsvol te kunnen werken aan gezondheid zijn een aantal principes en voorwaarden belangrijk. Goed om in het achterhoofd te houden als je interventies ontwikkelt en implementeert. Deze vormen samen het DNA van kwaliteitsvolle gezondheidsbevordering.

Het overzicht van competenties die nodig zijn om kwaliteitsvol te werken aan gezondheidsbevordering en ziektepreventie werden in 2022 gebundeld in een competentieprofiel. Dit profiel kan gebruikt worden om vacatures op te stellen, nieuwe medewerkers te oriënteren, functioneringsgesprekken voor te bereiden of vormingen en trainingen op te baseren.

Wat is gezondheid

Gezondheid zien we doorgaans als het tegenovergestelde van ziekte. Wanneer iemand ziek is, is er sprake van een (gediagnostiseerde) pathologie. Die kan fysiek of mentaal van aard zijn. Toch is gezondheid veel meer dan enkel de afwezigheid van ziekte.

Gezondheid is een complex en dynamisch begrip, dat zich niet in één adem laat noemen. Bovendien wordt gezondheid binnen verschillende stromingen en door verschillende auteurs anders gedefinieerd. Hoe je naar gezondheid kijkt, heeft belangrijke implicaties voor hoe je aan gezondheidsbevordering doet. We zitten daarom de belangrijkste kenmerken van gezondheid, en hun implicaties voor gezondheidsbevordering, op een rij.