Praktische draaiboeken ondersteunen je stap voor stap

Er is een praktisch draaiboek beschikbaar op maat van: 

Hier vind je hoe je een cursus kan organiseren. Ook het Lokale Gezondheidsoverleg (Logo) uit je buurt of de interne/externe diensten kunnen je ondersteunen bij het organiseren van de cursus.

Wat kost een groepscursus ‘stoppen met roken’?

De Vlaamse overheid ondersteunt rokers om te stoppen. Jaarlijks hebben rokers recht op 12 uur begeleiding in groep tegen verminderd tarief. Er zijn verschillende mogelijkheden om een tarief te bepalen:

  • Met de tabakoloog wordt een vast bedrag afgesproken voor de begeleiding van de groepscursus. Als organisator betaal je de groepscursus. De deelnemers betalen niets en blijven nadien nog recht hebben op de ondersteuning van de Vlaamse overheid.
  • De deelnemers maken gebruik van de ondersteuning van de overheid. Iedere deelnemer betaalt een eigen bijdrage van max. 24 euro of max. 48 euro (afhankelijk van het statuut van de deelnemer) aan de tabakoloog. Als gemeente, organisatie of bedrijf kom je niet tussen in de kosten voor de begeleiding van de groepscursus.
  • Als gemeente, organisatie of bedrijf betaal je de “eigen bijdrage” van de deelnemers aan de tabakoloog (max. 24 euro of max. 48 euro per deelnemer, afhankelijk van het statuut van de deelnemer). Voor de deelnemers wordt de groepscursus dus gratis aangeboden.
  • Als gemeente, organisatie of bedrijf betaal je de “eigen bijdrage” van de deelnemers op het einde van de groepscursus gedeeltelijk of volledig aan de deelnemers terug.

Meer informatie over de ondersteuning van de overheid

Tabakologen worden rechtstreeks vergoed door de Vlaamse overheid. De deelnemer betaalt een eigen bijdrage die wordt berekend per kwartier consultatie:

  • Verhoogde tegemoetkoming: max. 0.5 euro per kwartier.
  • Zonder verhoogde tegemoetkoming: max. 1 euro per kwartier.

Noot: het gaat over een maximum bedrag. Een tabakoloog mag minder vragen.
Een groepscursus die uit 8 sessies bestaat van 1u30 (6 kwartier) kost afhankelijk van het statuut van de deelnemer max. 48 euro of max. 24 euro (zie onderstaande tabel).

Prijs voor 1 sessie van 1u 30Prijs voor 8 sessies van 1u 30 (=12 uur begeleiding)

Mensen zonder verhoogde

tegemoetkoming*

Max. €6Max. €48

Mensen met een verhoogde

tegemoetkoming

Max. €3Max. €24

* Jongeren t.e.m. 20 jaar betalen even weinig als mensen met een verhoogde tegemoetkoming.

Voorwaarden:

  • Bovenstaande is enkel geldig voor inwoners van het Vlaams Gewest. Inwoners van Brussel vallen onder de oude RIZIV-regeling.
  • Elk jaar heeft de deelnemer recht op 4 uur individuele begeleiding of 12 uur groepsbegeleiding (wisselen van individueel naar groep is mogelijk). Als het jaarlijkse aantal uren op zijn, is er geen financiële tussenkomst meer van de Vlaamse overheid. De deelnemers kunnen nog meer begeleiding krijgen, maar tegen een hoger tarief. Meer informatie over de terugbetalingsregeling van de Vlaamse overheid.

Hoe vind je een tabakoloog?

Een tabakoloog vind je in deze databank