Wat als … jij je liet (ver)leiden door SWEEP?

Dat is één van de slogans van het project SWEEP.

Sweep fb3 v3 2

Euh … SWEEP? Yep, SWEEP! Met dit project willen we jongeren tussen 12 en 18 jaar inspireren, activeren en samenbrengen om te bewegen én daarin plezier te vinden.

SWEEP.be is een platform waarop jongeren aan de hand van enkele korte, luchtige vraagjes kunnen ontdekken wie ze zijn: een Buzzer, Zoomer, Blitzer, Bouncer, Smasher of Swoosher. Daarbovenop krijgen ze een activiteitenaanbod dat volledig aansluit bij hun interesses. En daarna? Dan kiezen ze gewoon zélf wat ze ermee doen.

Profielen

En er is meer: SWEEP is er niet alleen voor jongeren! Ook leerkrachten kunnen ermee aan de slag om zo aan een actieve en gezondere leefstijl bij hun leerlingen te werken. Leerkrachten kunnen op SWEEP.be/voor-leerkrachten via enkele vragen ontdekken hoe ze jongeren in actie kunnen krijgen, lessen kunnen upgraden met meer beweging én daarbij ook nog eens de leerplandoelstellingen kunnen halen.

SWEEP zet leerkrachten op weg met haalbare tips en tricks, lesmateriaal en concrete actieboxen met verrassende gadgets, die perfect bruikbaar zijn in om het even welk vak. Of het nu biologie, elektronica, wiskunde of muziek is, met SWEEP zetten leerkrachten nieuwe acties op poten die ze vlotjes kunnen afstemmen op hun eigen voorkeuren, mogelijkheden en interesses. En die van de jongeren.

Box

We gaven SWEEP vorm samen met jongeren en leerkrachten: we namen hun ideeën (de do’s en don’ts) over hoe we jongeren in beweging kunnen krijgen mee in de ontwikkeling van ons platform. En we baseerden ons op wetenschappelijk onderzoek. Resultaat: een weldoordacht project voor álle jongeren, maar met extra aandacht voor diegenen waarvan we weten dat ze hoge drempels tot bewegen ervaren (bv. meisjes, jongeren met een migratieachtergrond, jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie, oudere jongeren, leerlingen in richtingen met arbeidsmarktfinaliteit en BUSO). Het project staat ook op één lijn met de nieuwe aanbevelingen over sedentair gedrag op school voor kinderen en jongeren, gelanceerd door het Sedentary Behavior Research Network en de recente beleidsnota van de ‘World Health Organisation’ (WHO) rond het belang van meer beweging op school.

In april 2022 kwamen we met SWEEP naar buiten. Maar enkel in de provincie Antwerpen. Tijdens dit pilootproject telden we bijna 6000 bezoekers! We gingen na hoe jongeren en leerkrachten SWEEP ervaren om in 2023 een nog betere versie te kunnen lanceren voor álle leerkrachten en jongeren.

Quotes 2
Sweep logo 01

Benieuwd? Neem dan snel een kijkje op SWEEP.be. En laat ons zeker weten wat je ervan vindt!