Community supported agriculture

Beeld gemaakt door Atelier Romain.
Info over de interventie
Wat?
Bij Community Supported Agriculture (CSA) wordt de lokale productie van verse voeding (voornamelijk groenten en fruit) gedragen door de gemeenschap. Door middel van mede-eigenaarschap kunnen de boeren rekenen op inkomsten van de lokale markt. De zogenaamde mede-eigenaars kopen een groente- en fruitabonnement en kunnen heel het jaar door komen plukken (zelfoogst) of periodiek voedselpakketten komen ophalen. Er zijn verschillende modules mogelijk.
Welke drempels tot toegang worden verlaagd?
Door landbouw te laten dragen door de gemeenschap, zoals bij CSA, wordt een gezond aanbod groenten en fruit lokaal mogelijk. Het mede-eigenaarschap betrekt de gemeenschap bij het initiatief. Belangrijk bij dit type project is dat het mede-eigenaarschap betaalbaar, voldoende gekend en te begrijpen is.
Antwoord op (gezondheids)uitdagingen?
CSA biedt de mogelijkheid om op grotere schaal duurzaam en lokaal groenten en fruit aan te bieden en daarbij ook de bewoners te betrekken. De gemeente geeft een stuk grond in concessie aan boeren, waarvoor zij geen vergoeding hoeven te betalen. Zo valt men niet onder de pachtwet. De gemeente krijgt op deze manier meer grip op wat de landbouwer doet met de grond.
Uitvoering van de interventie
Randvoorwaarden?
Het is niet evident om als boer een CSA op te starten. Als lokaal bestuur kan je de komst van korte keten initiatieven wel stimuleren door bijvoorbeeld gronden pachtvrij aan te bieden. Er moet in de gemeente ook voldoende interesse zijn om mee te doen met de CSA. Creëer meer draagvlak door bijvoorbeeld initiatieven rond korte ketens te promoten. Een voorbeeld is de week van de korte keten.
Koppelkansen?
De oogst kan gekoppeld worden aan sociale voedselinitiatieven of kookworkshops/buurtrestaurant.
Quick win?
Het CSA-concept kan gekoppeld worden aan bestaande volkstuinen/samentuinen. CSA kan op deze manier kleinschalig worden uitgetest.
Strategische interventie?
Stel een groot stuk grond ter beschikking van CSA-initiatieven. Een CSA-boerderij kan een belangrijke schakel zijn in een gezonder voedselsysteem.
Inspirerende voorbeelden

Loof en Bezen (Wommelgem)
Hier worden biologische groenten, fruit en bloemen gekweekt, die leden mogen plukken. Het lidgeld geeft de boeren een vast inkomen. Loof en Bezen – CSA Zelfoogst Wommelgem

De Biopluktuin (Oostende)
In de Biopluktuin kunnen leden zelf komen plukken of ze kunnen een wekelijks of tweewekelijks pakket afhalen. Het CSA-project Biopluktuin is een onderdeel van het voedsel-, landschaps- en landbouwpark Tuinen van Stene. In het park vind je ook een akkerlandschap voor innovatieve stadslandbouw, een waterweidelandschap en een voedselplatform.
buitengoed.be/de-biopluktuin

Boerenmarkt PAKT
Het PAKT in Antwerpen is elke woensdag de uitvalsbasis van CSA-boeren van rond de stad. Zij verkopen hun lokale producten op een boerenmarkt en bieden groentepakketten aan. Ook in een stedelijke omgeving zijn CSA-initiatieven dus mogelijk.
GROENTEN | de volle grond