HS interventie1 ambities

Beeld gemaakt door Atelier Romain.

Info over de interventie

Wat?

Een openbaar watertappunt is een manier om drinkbaar water altijd en voor iedereen beschikbaar te stellen in de publieke ruimte.

Welke drempels tot toegang worden verlaagd?

De interventie verhoogt de beschikbaarheid van drinkbaar water in de publieke ruimte en is bovendien gratis.

Niet iedereen heeft een drinkbus op zak. Een manier waarop mensen ook zonder drinkbus kunnen drinken (drinkkraantje), maakt het initiatief inclusiever. Denk daarbij na over de locatie en het ontwerp van het openbaar watertappunt, zodat het voldoende zichtbaar en toegankelijk is.

Antwoord op (gezondheids)uitdagingen?

De interventie speelt in op het beschikbaar aanbod in een buurt. Water drinken blijft de gezondste manier om te hydrateren. Bovendien kan een openbaar watertappunt op een opvallende manier in de publieke ruimte worden geplaatst, wat de zichtbaarheid en bekendheid van een gezond aanbod versterkt.

Uitvoering van de interventie

Randvoorwaarden?

Het watertappunt moet op een zichtbare en toegankelijke locatie staan, die voor voldoende mensen toegankelijk is. Het aanbod kan best gekoppeld worden aan een ander initiatief rond gezonde voeding of sport en beweging.

Koppelkansen?

Deze interventie bevat tal van koppelkansen. Zo kan het watertappunt strategisch geplaatst worden: in een schoolomgeving, bij een andere interventie rond gezonde voedselvoorzieningen om de zichtbaarheid te verhogen of bij (interventies rond) sport- en beweegvoorzieningen.

Quick win?

Om drinkbaar water onmiddellijk bij de mensen te krijgen, kan je de plaatselijke horeca inschakelen om kraanwater aan te bieden. Daarnaast kan je bestaande drinkwaterkraantjes in de publieke ruimte vernieuwen of zichtbaarder maken.

Strategische interventie?

Voeg drinkwaterkraantjes toe op strategische locaties in de publieke ruimte (op sportlocaties, warme locaties (bv. pleinen met weinig schaduw), natuurlijke omgevingen, schoolomgevingen, locaties waar veel mensen samen komen, locaties zonder drinkwaterkraantjes, …). Breng de bestaande drinkwaterlocaties in kaart en bepaal in een actieplan waar nieuwe locaties nodig zijn. Nieuwe publieke ruimte projecten/infrastructuurwerken kunnen een ideale aanleiding zijn om nieuwe drinkwaterpunten aan te leggen in de openbare ruimte.

Inspirerende voorbeelden

Watertappunt Peer

Watertappunt in de publieke ruimte (Peer)

Ter hoogte van de fietsenstalling aan het Dommelhuis in Peer installeerde de Watergroep een watertappunt. De locatie vormt de toegangspoort tot het natuurgebied dat populair is bij wandelaars en fietsers.
De Watergroep installeert nieuwe buitentappunten over gans… | AQUALEX

Watertappunt Londen

Watertappunt in de publieke ruimte (Londen)

In Londen zijn er meer dan honderd watertappunten te vinden aan scholen en in de publieke ruimte. Het tappunt geeft ook weer hoeveel plastic flesjes er uitgespaard werden dankzij het tapwater.
100 public water fountains to be installed across London | Resource Magazine

Watertappunt NMBS

Watertappunt aan een centrale vervoersknoop

De NMBS wil in honderd stations gratis drinkwater aanbieden. Als je een publiek drinkwaterpunt wil realiseren, is het belangrijk om een centraal punt te kiezen. Een station is een voorbeeld van zo’n centraal punt.
Gratis drinkwater in de honderd grootste treinstations | NMBS (belgiantrain.be)

Watertappunt Etterbeek

Gemeente ondersteunt het gratis aanbieden van drinkwater (Etterbeek)

De gemeente Etterbeek geeft financiële steun aan Dropl’Ett om drinkwater beschikbaarder te maken. De gemeente biedt een premie van 300 euro aan handelaars (horeca, cultuur en evenementen) die tijdens hun openingsuren gratis water aanbieden. Op die manier willen ze de installatie van waterpunten aanmoedigen.
Premies water en wc Dropl'Ett | Etterbeek

Doppr Google Maps

Bestaande watertappunten terugvinden via Google Maps

Dopper en Google Maps werkten samen om openbare watertappunten in heel Europa in kaart te brengen. Zo kan je snel en makkelijk het dichtstbijzijnde openbaar watertappunt terugvinden. Dit helpt ook bij de analyse van de bestaande punten en de ontbrekende locaties in de gemeente.
Localyse Helpt Dopper Om Waterkraantjes Zichtbaar Te Maken In Google Maps • Localyse
Vind een watertappunt ~ Dopper

Ambitie
Gezond aanbod toevoegen
Gezond aanbod zichtbaarder en bekend maken
Omgeving
Voedselomgeving
Beweegvriendelijke omgeving