Weet jij welke sportvelden op een steenworp van jullie voorziening liggen en hoe die te reserveren zijn? Heb je zelf een veld, plein of zaal dat je graag beschikbaar stelt voor de buurt? Sport brengt mensen samen en schept kansen om te verbinden. Help de toegang ertoe zo breed en zo laagdrempelig als mogelijk te maken door elkaar te kennen en samen te werken!

Wie doet het al?

  • Rizsas, een project van Centrum Molenmoes, organiseert elke vrijdag een zwematelier. Jongeren en begeleiders gaan samen zwemmen. Dat kan tegen verminderde tarieven dankzij een samenwerkingsafspraak met de Sportoase in Leuven.
  • Het Leuvense begeleidingsinitiatief ‘De Rotonda’ kan de sportzalen van de stad (als die vrij zijn) huren.
  • De jeugddienst van Lierde organiseert een vijfdaagse voor kleuters tussen 3 en 6 jaar oud in het CKG Den Boomgaard. Het initiatief staat open voor alle kinderen en het maakt van het CKG een meer gekende plaats. Ook de dansclub gebruikt de turnzaal van het CKG tijdens repetities.
  • De KWE van de Ieperse Vereniging Ons Tehuis (VOT) stelt haar polyvalente zaal op het gelijkvloers ter beschikking voor vergaderingen van het buurtcomité. Dit nauwe contact betekent niet alleen een inzet van de buurt voor de KWE-jongeren maar ook omgekeerd. Zo hielpen de KWE-jongeren bij het plaatsen van kerstbomen in de buurt.
  • OOOC De Luwte in Moorslede maakt op bepaalde tijdstippen gebruik van de sportvelden en de sporthal van Sint-Idesbald of van Ten Bunderen.
Afspraken sportinfrastructuur tekst

Tot wat leidt het?

  • Door jouw organisatie deel te laten zijn van de buurt, van de gemeente of stad waar ze gebouwd staat, maak je haar toegankelijker.
  • De toegankelijkheid van de buurt wordt groter als je er vaker naartoe trekt.
  • Kinderen en jongeren leren meer verschillende gebouwen, stadsdelen … kennen, waardoor hun leefwereld letterlijk vergroot.

Plek in de gezondheidsmatrix

Ontdek op welke strategieën en doelgroepen van de gezondheidsmatrix deze actie focust!

Afspraken over sportinfrastructuur GM
Residentieel (verblijf)
Semi-residentieel (ambulant)
Beweging en lang stilzitten
(leef)Groep
Jeugdhulporganisatie/voorziening
Omgevingsinterventies
Niet van toepassing/gezin