(On)bevestigde aandoeningen of te volgen gemeenschapsregels maken het soms uitdagend om een lekkere, gezonde maaltijd te koken waar iedereen van kan genieten. Kennis en kunde over religieuze voorschriften, allergieën en intoleranties zijn dan mooi meegenomen. Ze tonen dat iedereen bij jullie zichzelf kan zijn.

Wie doet dit al?

OOOC ’t Pasrel in Vilvoorde heeft in haar vacatures voor ‘huisvader’ en ‘huismoeder’ twee onderdelen die polsen naar de kennis over allergieën, intoleranties en gemeenschapsregels. Wie solliciteert, krijgt een schriftelijke opdracht: op basis van een budget een gezond weekmenu samenstellen voor 5 jongeren met verschillende eetgewoontes (halal, vegetarisch, lactose-intolerant). Daarna worden de kandidaten uitgenodigd om hun kookkunsten in de praktijk te tonen in de keuken van ‘t Pasrel.

Verschillende jeugdhulporganisaties trainen hun keukenpersoneel rond allergenen. In OVBJ De Waaiburg in provincie Antwerpen is gezonde voeding een luik in de bijscholing die alle nieuwe medewerkers krijgen.

Een moeder geeft aan dat er halal eten beschikbaar is in het dagcentrum De Totem van vzw aPart.

Tot wat leidt dit?

  • Opgeleid keukenpersoneel zorgt voor maaltijden die niet inboeten aan smaak, textuur … en waar iederéén van kan smullen.
  • Kinderen, jongeren en gezinnen voelen zich welkom in jullie organisatie/gezin. Ze kunnen zichzelf zijn.

Gezond en lekker leren koken voor iedereen

Enkele tips uit de praktijk

  • Kies een praktijkgerichte opleiding die theoretische info vertaalt naar lekkere recepten, nieuwe ingrediënten en bereidingswijzen.
  • Denk naast de medewerkers die vast instaan voor maaltijden ook aan de mensen die de boodschappen doen en aan de begeleiders die in het weekend of op de zomerkampen koken. Eventueel kan je in huis een diëtiste uitleg laten geven en dat koppelen aan enkele kookworkshops?
  • Is het bij jullie de regel dat iedereen hetzelfde eet? Met een doktersbriefje dat een allergie of intolerantie bevestigt, kan er van die regel afgeweken worden. Maar ook de bevestiging dat kinderen of jongeren religieuze voorschriften volgen, kan die regel opheffen. Pas die uitzondering consequent toe: wie intolerant/allergisch is aan een bepaald voedingsmiddel kan niet proeven/eten van bereidingen die dat voedingsmiddel bevatten. Voor religieuze voorschriften geldt hetzelfde: wie omwille van religieuze redenen bepaalde voedingsmiddelen niet kan eten, mag daar niet toe gedwongen worden.
Allergieën intoleranties en religieuze voorschriften GM
Residentieel (verblijf)
Semi-residentieel (ambulant)
Thuiscontext (mobiel)
Voeding
Jeugdhulporganisatie/voorziening
Context/netwerk
Zorg en begeleiding
0-3 jaar
3-6 jaar
6-13 jaar
13-18 jaar
18-25 jaar