Op een gemiddelde dag maken we ongeveer tweehonderd (!) beslissingen over eten. De meeste gebeuren onbewust. Onze omgeving heeft op die momenten een grote invloed op onze keuzes. Ga het eens even na … Hebben de kinderen/jongeren bij jullie op elk moment van de dag toegang tot koekjes, chocolade en frisdrank? Of staat er na school iemand met gesneden fruit? Het beste wat je kan doen, is al wat gezond is in het zicht zetten. En al wat ongezond is uit het zicht.

Wie doet het al?

  • Er staat altijd water op tafel in Tonuso vzw in Anderlecht. In de zomer zetten ze daar ook een grote waterdispenser met kraantje buiten met veel fruit. Enkele combinaties die ze maken, zijn: aardbei en basilicum, en citroen, limoen en munt. Na school snijden kookvaders en -moeders fruit.
  • In De Teerling van Nieuwland vzw in Oostende werden in de zomer mocktails gemaakt met cocktailshakers.
  • In OVBJ De Waaiburg in provincie Antwerpen bieden ze elke dag verse soep aan. Vers fruit kan er altijd als dessert.
  • In de eetruimte van Ten Anker vzwin Waregem geven ze niet meer standaard ketchup en andere sauzen. Een saladebar is daar wel altijd beschikbaar. 
  • Bij MFC De Hagewinde in Lokeren zitten de koeken ín de kast, en staat het fruit in het zicht.

Tot wat leidt het?

  • Kinderen en jongeren worden veel blootgesteld aan het gezonde, waardoor ze het normaler vinden om gezonde dingen te drinken en eten.
  • Kinderen en jongeren komen minder in aanraking met het ongezonde. Zo gaan ze het ook minder voor de hand liggend vinden om ongezonde dingen op te eten.
  • Kinderen en jongeren worden meer ‘verleid’ tot gezonde keuzes.

Werken aan je omgeving:

Enkele tips uit de praktijk om je omgeving aan te passen:

  • Zorg voor een omgeving die de gezonde keuze tot de meest eenvoudige keuze maakt. Dat betekent binnen handbereik, sociaal aanvaard … Snij een appel wanneer kinderen van school komen, leg een ananas op het vuur tijdens die leuke zomerkampavond, enz.
  • Maak van ongezonde opties een minder makkelijke keuze, zonder dat ze verboden vruchten worden. Leg koeken niet in een mand op tafel. Zet de energiedranken niet in het zicht van iedereen …

Niet uitzonderlijk anders dus, dan wat je thuis wil zien. Je kan deze tips dus ook gerust in contextbegeleiding (op het juiste moment) laten vallen.

Gezonde in het zicht ongezonde uit het zicht GM
Residentieel (verblijf)
Semi-residentieel (ambulant)
Thuiscontext (mobiel)
Voeding
Kind/jongere
(leef)Groep
Jeugdhulporganisatie/voorziening
Context/netwerk
Omgevingsinterventies
0-3 jaar
3-6 jaar
6-13 jaar
13-18 jaar
18-25 jaar