Kinderen hebben een aangeboren voorkeur voor zoet en zout. Lastig dus, om lekker gezond voor hen te koken. Of toch niet? Er zijn heel veel kruiden die een maaltijd een lekkere geur en mooie kleur geven! Ga voor minder zout, en voor meer andere kruiden en specerijen.

Wie doet dit al?

Bij Tonuso vzw in Brussel maken ze ‘Mediterraanse kip’ met een simpel recept: kip, mozzarella, zongedroogde tomaten en basilicum samen in de oven steken. Resultaat? Een lekkere, sappige maaltijd waar geen zout of kruidenmix (die grotendeels uit zout kan bestaan) aan te pas komt.

Tot wat leidt dit?

Kruiden is niet per se gezond, maar een goede kruiding helpt wel voorkomen dat kinderen en jongeren aan tafel hun maaltijd altijd ‘op smaak’ brengen met sauzen (ketchup, mayonaise, sojasaus …) en zout. De maaltijd is in principe af wanneer ze opgeschept wordt.

Zijn er nog toevoegingen nodig, dan worden die samen met de borden op tafel gezet. Dat voorkomt dat er te pas en te onpas ketchup en soortgenoten op tafel staan.

Kruiden gebruiken

Enkele tips uit de praktijk om gezond te kruiden:

  • Je kan verse of gedroogde kruiden en specerijen gebruiken. Die geven je gerechten meer smaak en vervangen met plezier (deels) zout. Kruiden en specerijen die zeker hun steentje kunnen bijdragen: basilicum, peper, paprika, gember, citroengras, nootmuskaat, vanille, selderij, peterselie, rozemarijn, kaneel, anijs, zoethout … Wat past nu waarvoor? Via deze link krijg je twee gekruide tabellen.
  • Kruiden kan je gewoon afknippen in je moestuin of potjes. Als je verse kruiden koopt, kan je die enkele dagen in de koelkast bewaren in een vochtig keukenpapier of vochtige handdoek. Je kan bepaalde kruiden ook invriezen, maar na 1 jaar verliezen ze wel hun smaak en geur. Gedroogde kruiden en specerijen behouden hun smaak best in een droge, koele en donkere plaats.
Kruiden in de keuken GM
Residentieel (verblijf)
Semi-residentieel (ambulant)
Thuiscontext (mobiel)
Voeding
(leef)Groep
Jeugdhulporganisatie/voorziening
Omgevingsinterventies
Regels en afspraken
0-3 jaar
3-6 jaar
6-13 jaar
13-18 jaar
18-25 jaar