Maaltijden plannen is balanceren tussen voorspelbaarheid en inspelen op het moment. Geven jullie graag keuze aan jongeren of koks om elke dag of week een menu te bedenken? Is het menu bij jullie seizoensgebonden? Gelukkig bestaan er manieren om met kinderen en jongeren efficiënt menu’s te plannen die vrij genoeg zijn en toch het seizoen volgen.

Wie doet het al?

  • Elmer vzw in Brussel maakt telkens een seizoensmenu met de soep, het baby- en peutermenu, de saus voor baby’s en saus voor peuters en boterhammen zijn opgenomen met afbeeldingen.
  • De Passant van OVBJ Jeugddorp in Puurs heeft een weekmenu. Voor het ontbijt is er 2 keer cornflakes voorzien, en op de andere dagen boterhammen met vlees, kaas of zoet beleg. De lunch is brood, koeken en fruit voor op school of in het weekend. Als vieruurtje wordt er soep, een smoothie of koude groenten gegeven. Het avondeten is telkens om 17 uur met dessert. Voor het slapen wordt er een stuk fruit gegeven en na het avondeten fruitsap.
  • vzw Ten Anker in Waregem heeft een maandmenu waarbij op weekdagen soep, een warme maaltijd en een dessert wordt geserveerd.

Tot wat leidt het?

  • Een seizoensgebonden menu is vaak goedkoper. Geplande menu’s kunnen rekening houden met de restjes die er nog zijn en met wat er nog in huis is. Zo kan alles verwerkt worden en is er weinig verspilling.

Menu's plannen:

Enkele tips uit de praktijk

  • Planning: Denk goed na wat jullie balans tussen voorspelbaarheid en vrijheid is. Denk aan wat haalbaar is voor diegene die aankopen doet, voor kinderen en jongeren, voor wie de bereiding van de maaltijd op zich neemt en wie nog betrokken is. Is voor jullie een weekplanning het best? Of ga je liever voor een seizoensmenu waarbij je ineens een menu maakt voor vier weken? Dit hoeft inspraak niet tegen te gaan, werk bijvoorbeeld met een ‘open’ maaltijd.
  • Inspraak: Met inspraak raken soms meer monden gevuld. Laat jongeren kennismaken met de verbinding tussen seizoenen en bepaalde groenten en fruit door ze mee de maaltijden te laten bepalen. Hier vind je een seizoenskalender (vanaf pagina 3). Door samen na te denken wat in welk seizoen geoogst wordt, gaan ze dit later mogelijk zelfstandig ookdoen. Heb je niet de mogelijkheid om over elk menu inspraak te organiseren? Plan dan bijvoorbeeld wekelijks een ‘open’ maaltijd in waar je de week of dag voordien bepaalt wat er gegeten wordt. Neem samen de seizoenskalender vast (en geen afhaalmenu of frietjes 😊). Inspiratie voor gezonde menu’s vind je op www.zekergezond.be. Budget en bereidingstijd kan je naar voorkeur aanpassen.
  • Voedingsmiddelen: Je kan starten vanuit een voedingsmiddel om een menu samen te stellen. Bij voorkeur de groenten: kies volgens het seizoen. Maak een leuke en gezonde combinatie van groenten (de helft van een bord), een kwart aardappelen of volkoren granen en een kwart peulvruchten, vlees, ei, vis of vervangproducten. Hier vind je op bladzijde vijf een paar voorbeelden van weekmenu’s.
Van bokaal naar diepvries GM
Residentieel (verblijf)
Semi-residentieel (ambulant)
Thuiscontext (mobiel)
Voeding
(leef)Groep
Jeugdhulporganisatie/voorziening
Context/netwerk
Regels en afspraken
0-3 jaar
3-6 jaar
6-13 jaar
13-18 jaar
18-25 jaar