Soms is er veel aan de hand. Zijn kinderen en jongeren over- of ondergevoelig voor voedselprikkels, is haperend eetgedrag deels gelinkt aan ASS, ontwikkelt er zich een eetstoornis … Heb je diëtisten of huisartsen in de buurt die jullie kunnen ondersteunen? Een aanspreekbaar netwerk hebben is een must.

Wie doet het al?

  • In sommige organisaties zoals het Vlaams Detentiecentrum is er dagelijks een medische dienst (= verpleging en arts) aanwezig. Voor psychotherapeutische interventies werken ze samen met een centrum voor geestelijke gezondheidszorg.
  • vzw Martens-Sotteau in Gent liet een externe diëtist in gesprek gaan met hun jongeren over snoepen en snacks.
  • In De Switch van De Wissel in Holsbeek komt elke week een psychiater langs. Dat is geen verplichting. Alleen op vraag van de jongere, de context of de begeleiding wordt er een individuele begeleiding opgestart of voortgezet. Daarnaast volgen de meisjes wel verplichte groepstherapieën.

Tot wat leidt het?

  • Kinderen en jongeren (+ eventueel hun context) worden rechtstreeks en doelgericht in contact gebracht met de juiste hulpverlening.
  • Een duidelijker beeld van het ondersteuningsaanbod voor de medewerkers en kinderen, jongeren, gezinnen.
  • Hoe persoonlijker gekend zo’n netwerk is bij begeleiders, hoe beter een match gezocht kan worden.
  • Een samenhangend netwerk waar hulpcontinuïteit voorop staat, geeft minder kans op breuken in jeugdhulp.

Een gezond netwerk

Enkele tips uit de praktijk

  • Professionals: denk ruimer dan diëtisten. Zo kan een (voedings)psycholoog en (huis)arts ook heel wat ondersteuning bieden. Omdat voeden ook opvoeden is, kan het betekenisvol zijn om een pedagoog te betrekken.
  • Persoonlijk kennen: een online overzicht van diëtisten en huisartsen zegt veel minder dan een persoonlijk telefoontje, professionals die zichzelf voorstellen tijdens het avondeten, begeleiders die de verschillende huisartsen in de buurt kennen.
  • Netwerk thuis meenemen: vertrouwenspersonen, ouders, familieleden en vrienden kunnen mee in het proces worden betrokken om toe te leiden en op de hoogte te blijven. Eventueel kunnen zij, wanneer nodig, ook een beroep doen op jullie netwerk?
  • Warm doorverwijzen: samen contact leggen met een nieuw persoon vergroot de kans op een succesvolle nieuwe samenwerking. Je maakt zo ook duidelijk wat er verwacht kan worden binnen die nieuwe samenwerking en hoe dat zich verhoudt tot jullie samenwerking. Een eerste keer meegaan maakt het voor sommige kinderen en jongeren makkelijker.
  • Afstemming: zorg dat het duidelijk is wie welke taken op zich neemt en hoe de verhoudingen zitten. Het is belangrijk om eenzelfde visie te hebben op wie verantwoordelijk is waarvoor (kind; begeleider; externe zorgprofessional om afspraken te maken, aanwezig te zijn, bepaalde acties te ondernemen, onderling te communiceren ...). Zorg ook dat het duidelijk is vanaf wanneer jullie diëtisten of huisartsen gaan betrekken. Is dat vanaf dat er zich een eetprobleem lijkt te ontwikkelen of ook preventief?
Netwerk van voedingsprofsesionals GM
Residentieel (verblijf)
Semi-residentieel (ambulant)
Thuiscontext (mobiel)
Voeding
Kind/jongere
(leef)Groep
Context/netwerk
Zorg en begeleiding
0-3 jaar
3-6 jaar
6-13 jaar
13-18 jaar
18-25 jaar