Wat als je milieubewustzijn wil koppelen aan een zinvolle dagbesteding en betrokkenheid rond gezonde voeding? Dan ga je uit bij oogsten bij de lokale boer!

Wie doet het al?

OVBJ De Waaiburg in Antwerpen onderzocht enkele jaren geleden welke contacten ze met naburige bioboeren konden verzilveren voor structurele leveringen. Het ging om zuivel, groenten en rund- en varkensvlees.

De jongeren van D’Broej vzw, een jeugdwerking in Brussel, gingen samen met kunstenares Lisa Matthys en documentairemaakster Lotte Knaepen in het spoor van voedsel doorheen Brussel. Ze onderzochten hoe voeding een ultieme hefboom kan zijn om onze relatie met elkaar en de planeet te herzien. Ze vertrokken vanuit het ‘bled’ van de jongeren, hun leefwereld en visie op de maatschappij. Nadien volgde de expo ‘Bienvenue chez moi au bled’. Zie hier voor meer info.

Tot wat leidt het?

  • Het is minder werk dan zelf een moestuin beheren en toch maakt het de positieve band met voedingsmiddelen groter.
  • Recht van bij de boer, geeft het de landbouwer een eerlijke prijs.
  • Geen overbodig transport en dito verpakking … Dat zorgt voor een milieubewustere keuze.
  • Kinderen en jongeren gaan sowieso eten volgens het seizoen en gaan dus doorheen het jaar variëren.
  • Kinderen die zelf meehelpen, leren waar hun warme maaltijd en beleg vandaan komt.
  • Kinderen die zelf meehelpen, hebben een zinvolle dagbesteding.
  • Kinderen die zelf meehelpen, gaan mogelijk sneller een groente proeven en waarderen.

Hoe ga je aan de slag?

Er zijn verschillende opties om te oogsten bij de lokale boer. Snuister even rond wat er in de buurt ligt. Je vindt al redelijk wat info op websites (www.rechtvanbijdeboer.be bijvoorbeeld). In contextbegeleiding kan je misschien samen gaan oogsten of dat kan ook een vaste maandactiviteit zijn bij jongeren in verblijf of met het dagcentrum.

  • Zelfpluk
    • Meestal spant de boer een deel van zijn veld af dat gebruikt mag worden voor zelfpluk. Hij of zij geeft een woordje uitleg over welke vruchten geplukt mogen worden en waarop ‘de plukkers’ moeten letten om de planten niet te beschadigen. Je kan je mand - en buik - dan vullen met fruit, groenten, kruiden en ook bloemen. Ten slotte wordt al het geplukte gewogen en betaal je (meestal een lagere prijs) per kilo of mandje.
  • Dagbesteding in boerderij
    • Verkennen van mogelijke contacten tussen boeren en jongeren/ouders/begeleiding/logistiek personeel
  • CSA-boerderijen
    • CSA is de afkorting van Community Supported Agriculture of ‘landbouw gedragen door de gemeenschap’. Het zijn boerderijen waar je als consument deelt in de oogst en in de kosten. Je koopt bij het begin van het seizoen een oogstaandeel. Daarmee kan je voor eigen gebruik opbrengst (= vlees, groenten, fruit …) ophalen. Je kan pakketten afhalen maar vaak ook zelf plukken/oogsten.
  • Je kan bijvoorbeeld ook op de Dag van de Landbouw een kijkje nemen bij een lokale boer. Ontdek de verschillende productieprocessen, de manier van leven en de hedendaagse methoden die ‘leven’ op de boerderijen.
Oogsten bij de boer GM
Residentieel (verblijf)
Semi-residentieel (ambulant)
Thuiscontext (mobiel)
Voeding
Kind/jongere
(leef)Groep
Context/netwerk
Educatie
3-6 jaar
6-13 jaar
13-18 jaar
18-25 jaar