Wat en hoeveel eten we? Daar staan we niet vaak bij stil … Het zijn gewoontes. Kan jij zeggen hoeveel dagen jullie met een chocopot doen? Hoe vaak jullie gefrituurd eten? Dat aantal is een beginpunt. Om (1) samen na te denken of je dat veel of weinig vindt. En om als groep/gezin/individu te reflecteren (2) over de vraag of je daar verandering in wilt brengen. En het kan ook een beginpunt zijn om acties te bedenken (3) die daar verandering in zullen brengen.

Wie doet het al?

  • Kompas vzw in Wondelgem telde een vakantie lang hoeveel chocopotten er leeg geraakten. Daarna volgden ze onze vorming ‘Gezonde Kost’!
  • In Cantel van vzw Cirkant in Turnhout staat choco niet langer dagelijks op het menu. “Vroeger moesten we om de twee dagen een nieuwe pot choco op tafel zetten. Da’s niet oké. We hebben daar met onze jongeren over gepraat, en samen gekeken naar wat we konden doen”, vertelt begeleidster Valérie. “In het begin zaagden onze jongeren daar wel eens over, maar ze weten ook dat het anders moest.”

Tot wat leidt dit?

  • Inzicht in eigen eetpatroon
  • Een eerste gesprek over wat anders kan/moet

Verbruik tellen

Enkele tips uit de praktijk om inzicht te vergroten:

  • Kinderen en jongeren beseffen niet altijd ‒ net als volwassenen 😊 ‒ hoeveel ongezonde dingen ze eten. Wil je dat bewustzijn aanscherpen? Tel voor een afgesproken periode hoe vaak je een bepaald product koopt. Je kan dat individueel maar ook als afdeling of gezin doen en zo het verbruik in kaart brengen.
  • Wil je dit sprekend maken voor de groep? Verzamel alle lege verpakkingen die een maandverbruik weergeven (let wel op voor schimmel). Eén energiedrankje per dag lijkt weinig … Tot je ziet hoeveel blikjes dat op een maand zijn. Passen die nog in de kast of puilen ze eruit? Als je het aantal chocopotten verdeelt over hoeveel mensen choco eten … Hoeveel eet een persoon er dan gemiddeld van? Als je daar nog eens de prijs bij berekent, wordt het ook voor verzelfstandiging interessant!
  • Dit in kaart brengen is meer dan inzicht krijgen in je verbruik. Bekijk het ook als een startpunt voor verandering. Waar wil je naartoe streven? Wat kan je met dat budget doen? Hoe zou je het gezonder kunnen maken? Meer diepvriesgroenten? Minder koeken? Probeer wat strategieën uit en breng na enkele maanden jullie verbruik opnieuw in kaart. Cijfers die dalen of stijgen geven snel zicht op wat (niet) werkt.
Verbruik in kaart brengen GM
Residentieel (verblijf)
Semi-residentieel (ambulant)
Voeding
Kind/jongere
(leef)Groep
Context/netwerk
Educatie
3-6 jaar
6-13 jaar
13-18 jaar
18-25 jaar