Verwoording van menu’s
We zijn gevoelig voor taal. Kijk bijvoorbeeld naar menu- en drankkaarten van restaurants. Pizza’s met namen waarbij je wegdroomt, klinkende cocktailnamen die als gegoten passen bij een bepaalde levensstijl … De uitdaging is om dat principe toe te passen in jullie gezonde menu! Link gezonde gerechten aan gekende smaken, mensen … En je bent al goed op weg.
Wie doet het al?
- Bij Tonuso vzw in Brussel eten kinderen soms ‘kikkersoep’ (= groene soep).
- In Nieuwland vzw in Oostende hebben croques met spaghettisaus de smakelijke naam ‘croques boum boum’.
Tot wat leidt het?
- Nieuwsgierigheid bij kinderen en jongeren, én een grotere aantrekking
- Positieve(re) associaties bij gezonde maaltijden
Creatief met namen
Enkele voorbeelden uit de praktijk:
- Hoe zou je een broodje 100% pindakaas en een beetje choco kunnen noemen? Broodje snickers!
- Wat als pasta met gegrilde groenten ‘pasta à la Vanessa’ zou heten?
- Kan vegetarische lasagne (pompoen, rode biet) meer in de smaak vallen als die ‘herfstlasagne’ zou heten?
Residentieel (verblijf)
Semi-residentieel (ambulant)
Thuiscontext (mobiel)
Voeding
(leef)Groep
Context/netwerk
Omgevingsinterventies
0-3 jaar
3-6 jaar
6-13 jaar
13-18 jaar
18-25 jaar