We zijn gevoelig voor taal. Kijk bijvoorbeeld naar menu- en drankkaarten van restaurants. Pizza’s met namen waarbij je wegdroomt, klinkende cocktailnamen die als gegoten passen bij een bepaalde levensstijl … De uitdaging is om dat principe toe te passen in jullie gezonde menu! Link gezonde gerechten aan gekende smaken, mensen … En je bent al goed op weg.

Wie doet het al?

  • Bij Tonuso vzw in Brussel eten kinderen soms ‘kikkersoep’ (= groene soep).
  • In Nieuwland vzw in Oostende hebben croques met spaghettisaus de smakelijke naam ‘croques boum boum’.

Tot wat leidt het?

  • Nieuwsgierigheid bij kinderen en jongeren, én een grotere aantrekking
  • Positieve(re) associaties bij gezonde maaltijden

Creatief met namen

Enkele voorbeelden uit de praktijk:

  • Hoe zou je een broodje 100% pindakaas en een beetje choco kunnen noemen? Broodje snickers!
  • Wat als pasta met gegrilde groenten ‘pasta à la Vanessa’ zou heten?
  • Kan vegetarische lasagne (pompoen, rode biet) meer in de smaak vallen als die ‘herfstlasagne’ zou heten?
Verwoording van menus GM
Residentieel (verblijf)
Semi-residentieel (ambulant)
Thuiscontext (mobiel)
Voeding
(leef)Groep
Context/netwerk
Omgevingsinterventies
0-3 jaar
3-6 jaar
6-13 jaar
13-18 jaar
18-25 jaar