Heel wat jongeren en gezinnen vallen vaak tussen de mazen van het net. Graag geef je hun een hengel zodat ze zelf kunnen vissen en niet afhankelijk hoeven te zijn van goodwill. Gek genoeg, kan vissen zelf daarbij helpen.

Wie doet het al?

  • La Chaloupe vzw (Ottignies-Louvain-la-Neuve) organiseert regelmatig een sportieve driedaagse. Boksen, yoga, vissen …: het kan er allemaal. Met de begeleiding van een opvoeder die werkt voor Bulle d’R zwemmen er intussen al wat minder forellen nabij Villers-la-Ville.
  • Pêche solidaire brengt kinderen met een handicap en jongeren uit jeugdhulpvoorzieningen in contact met vissers uit de regio Péruwelz. Het is de bedoeling om zo 'koppels' te vormen om inclusie en actieve participatie aan te moedigen en om de handicapthematiek bespreekbaar te maken. De jongeren worden verwelkomd door de vissersclub van Jaunay-Clan en krijgen er de beste tips van ervaren vissers.

Tot wat leidt het?

De voordelen van (sport)vissen worden omschreven in studies als Get Hooked on Fishing. We belichten graag enkele:

  • Vissen brengt rust en ademruimte. De 13-jarige Basile bijvoorbeeld ging vissen aan de rand van een meer, vlakbij Villers-la-Ville. Hij zat er het merendeel van de dag te staren naar een dobber die niet beweegt. Het was de maand juni en de examens naderden … Je zou Basile dus eigenlijk eerder op de schoolbanken verwachten. Maar daar, aan het meer, kreeg hij een broodnodige adempauze. Hij kreeg er een beetje zuurstof om te vermijden dat hij op school naar adem zou moeten happen, of gewoonweg ontploffen. Het was een korte pauze, met veel autonomie, in volle natuur, drie dagen en drie nachten lang.
  • Vissen verlaagt vaak de spanning en kan de boel kalmeren.
  • Het geeft de kans om rustig na te denken. Sommige vissers ervaren net dat ze niet nadenken. Ze concentreren zich dan maximaal op het wateroppervlak.
  • Mogen vissen, geeft jongeren het gevoel een gewone jongere te zijn. “Ik eet graag. Ik lust bijna alles. Ik ga graag fietsen en vissen doe ik ook graag. Ik heb twee broers, een zus, een mama en een papa die op mij kunnen rekenen en ik ook op hen.” (citaat van een jongere)
  • Hoewel vissen in se een individuele hobby is, kan je er ook je sociale vaardigheden mee oefenen. Bijvoorbeeld om hulp te vragen, of om een praatje te slaan.
  • Voor de jongeren is vissen een aangename en rustgevende activiteit. En de vissers leren terwijl hun leefwereld beter kennen.
  • Vissen is enorm toegankelijk en vraagt niet zoveel fysieke competenties. Veel jongeren voelen zich welkom aan de visvijver.
  • Qua beweging is vissen licht intensief. En wanneer je rechtstaand gaat vissen in het water, is het qua intensiteit vergelijkbaar met recreatief badmintonnen.

Plek in de gezondheidsmatrix

Ontdek op welke strategieën en doelgroepen van de gezondheidsmatrix deze actie focust!

Vissen GM
Residentieel (verblijf)
Semi-residentieel (ambulant)
Thuiscontext (mobiel)
Beweging en lang stilzitten
Kind/jongere
(leef)Groep
Jeugdhulporganisatie/voorziening
Omgevingsinterventies
6-13 jaar
13-18 jaar
18-25 jaar
Niet van toepassing/gezin