Wie er even opuit ging, krijgt vaak de vraag ‘Wat heb je gegeten?’. Ouders van kinderen die in de jeugdhulp verblijven, zijn dikwijls niet op de hoogte van de kleine dagelijkse dingen. Voor ouders kan het verbindend zijn om via begeleiders op de hoogte te blijven van wat hun kinderen eten. Met een bijgevoegd recept vergroot je de kans dat ouders eens in hetzelfde potje zullen roeren.

Wie doet het al?

Dat zouden we ook graag weten! Maar tot nu heeft nog geen enkele jeugdhulporganisatie ons verteld hiermee bezig te zijn. Doe jij dit en wil je andere inspireren of je ervaring delen? Laat het me weten! (Dan kunnen we dit ongelukkige tekstje ook meteen verwijderen.)

Tot wat leidt het?

  • Ouders voelen zich betrokken bij de organisatie en opvoeding van hun kind(eren).
  • Ouders leren nieuwe recepten en maaltijden kennen.
  • Ouders kunnen hun weekendmenu afstemmen op het weekmenu van jullie organisatie en de interessante recepten zelf thuis klaarmaken.

Menu's doorsturen

Enkele tips uit de praktijk:

  • Elke week een e-mail sturen, is misschien niet de gewoonte. Zijn er andere kanalen waarlangs je de ouders op de hoogte kan brengen? Een gesloten Facebookgroep? Een heen- en-weer-schrift? Een bord bij het ophalen? Bekijk of die kanalen geschikt zijn om iets vrolijks - zoals het menu - door te geven.
  • Misschien kan je er zelfs bij vermelden wat erg gesmaakt werd? Zo tonen begeleiders hoe ze kinderen en jongeren kennen en ervaren.
  • Een ouder denkt misschien ook aan een leuk recept om met jullie te delen. De stap om hun Macaroni à la Vinnie door te sturen verkleint als ze jullie menu al krijgen!
  • Een menu wordt aantrekkelijker met wat afbeeldingen. Foto’s van voedingsmiddelen, keukenmedewerkers … Zijn er veel ouders die geen Nederlands spreken? De afbeeldingen en eventuele vertaling van het menu tonen dat jullie hen echt willen betrekken.
  • Met een eenvoudig recept erbij verkleint de stap om ook thuis die budgetmaaltijd te maken. Zo is je interventie direct ook meer gericht op het vergroten van kennis en vaardigheden bij ouders.
Residentieel (verblijf)
Semi-residentieel (ambulant)
Voeding
(leef)Groep
Context/netwerk
Educatie
Regels en afspraken
0-3 jaar
3-6 jaar
6-13 jaar
13-18 jaar
18-25 jaar