Oranje bol Tekengebied 1 kopie
We pakken ook het moeilijke aan

Klei je kalm

Kneed lekker je stress weg

De leerlingen leren

  • ... negatieve emoties en stress (h)erkennen en kaderen.
  • … een gepaste strategie kiezen bij negatieve emoties en stress.
  • … negatieve emoties en stress aanpakken.

Duiding

Met de methodiek ‘Klei je kalm’ reik je leerlingen een tastbare manier aan om met hun stress om te gaan. En dat mag je letterlijk nemen! Klei is dan ook een geweldig sensorisch materiaal. Het maakt niet uit wat ze juist boetseren: gewoon het contact met de klei is al genoeg om helemaal tot rust te komen.

Wat voor spanning je leerlingen ook voelen (opwinding over een uitstap, stress over een misverstand met een klasgenoot): het ritmische kneden trekt hen terug naar het hier en nu. En geef toe: wat is nu leuker dan je eigen creaties maken van een superzacht bolletje klei?

Duur

max 15 min

Aard

creatief | reflectie

Doelgroep

Secundair onderwijs | Testproject geluk voor doeners & dromers

Werkwijze / stappenplan / omschrijving

1

Bereid de klas en de leerlingen voor

Verzamel het materiaal dat je nodig hebt: klei (of plasticine) en eventueel vormpjes of stokjes waar je leerlingen creatief mee aan de slag kunnen. Zorg daarnaast voor placemats of tafellakens om de banken proper te houden.

Klaar om te starten? Vraag je leerlingen dan eerst om aan iets te denken waar ze op dit moment over piekeren. Maken ze zich ergens zorgen over, misschien iets waar ze voorlopig weinig aan kunnen doen? Ze hoeven dit niet uit te spreken, maar wie wil, mag natuurlijk delen (bewaak wel je tijd).

Vertel hen dat ze nu al die spanning mogen ‘wegkneden’!

2

Kleien maar!

Geef elke leerling een bolletje klei. Wat ze er precies mee moeten doen, bepaal jij. Hier zijn enkele opties:

  • Maak een stressbal: geef de opdracht om een balletje te rollen. Hebben ze een mooi balletje klaar? Dan mogen ze er naar hartenlust in kneden om hun stressgevoelens los te laten. Deze twee stappen kunnen ze herhalen tot de tijd op is.
  • Maak een specifieke vorm: daag je leerlingen uit om iets specifieks te kneden, zoals een kommetje of een duimpotje. Geef hen de stap voor stap instructies en doe zelf ook mee om steeds een voorbeeld te laten zien. Dit filmpje kan daarbij zeker helpen.
  • Doe je eigen ding: laat je leerlingen vrij kleien. Zo kunnen ze volop genieten van de textuur van de klei, zonder zich zorgen te maken over het eindresultaat.

Tip: wil je de oefening uitbreiden? Laat hun kunstwerkjes dan drogen en pak ze later opnieuw vast om ze te verven of decoreren.

Tip: zet tijdens het kleien gerust een ontspannend muziekje op. Op die manier kunnen de leerlingen helemaal opgaan in de rustgevende activiteit, in plaats van bijvoorbeeld met elkaar te praten.

3

Reflectie

Vraag je leerlingen hoe ze zich voelen na het kleikwartiertje.

  • Zijn ze meer ontspannen?
  • Hebben ze piekergedachten even kunnen loslaten of ‘wegkneden’?
  • Kunnen ze nog enkele andere manieren opsommen die hen helpen om negatieve gevoelens en stress aan te pakken?

Benadruk tot slot dat deze oefening niet gaat om wat ze hebben gemaakt, maar wel om wat ze onderweg hebben gevoeld en verwerkt. Altijd een manier op zak hebben om je stress een plaats te geven: daar draait het om!

4

Haal de klei regelmatig boven

Merk je dat het kleikwartiertje een rustgevend effect heeft op je leerlingen? Plan de oefening dan regelmatig in, bijvoorbeeld rond stressvolle momenten (een aankomende toets of spreekbeurt, een spannende periode zoals de feestdagen, …).