Coaches helpen bedrijven om werknemers gezond te houden

29.05.2018

Vandaag doen al 75 ondernemingen in Vlaanderen beroep op een bedrijfscoach die hen zal helpen hun werknemers gezond te houden. De bedrijfscoaches zijn opgeleid door het Vlaams Instituut Gezond Leven. Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen maakte hiervoor 2,8 miljoen euro vrij. “Als we mensen langer aan het werk willen houden, is een goede gezondheid onontbeerlijk.”

Langer werken is één van de grote uitdagingen voor onze samenleving. Uit onderzoek blijkt dat gezondheid hierin een cruciale rol kan spelen. Want gezonde werknemers voelen zich beter op het werk, zijn productiever en vallen minder snel uit. 

Daarom heeft het Vlaams Instituut Gezond Leven in samenwerking met werkgeversorganisaties Voka en Verso, en met financiële steun van Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen in 2017 41 bedrijfscoaches opgeleid. Die coaches moeten bedrijven in heel Vlaanderen helpen hun werknemers gezond te houden.

 “Concreet helpt zo’n bedrijfscoach de onderneming met het uitwerken van een preventief gezondheidsbeleid. Dat moet ervoor zorgen dat hun medewerkers ook op het werk in een gezonde werkomgeving gemakkelijker de gezonde keuze maken. Denk maar aan het aanbieden van fruit, begeleiding om te stoppen met roken of het voorzien van fietsvergoedingen”, zegt Lisa Gebbett, projectcoördinator bij het Vlaams Instituut Gezond Leven. 

Preventieve gezondheid heeft te maken met gezonde voeding, voldoende bewegen, het beperken van te lang stilzitten, stoppen met roken, alcohol, drugs en mentale gezondheid. 

Het bouwt verder op het welzijnsbeleid van de organisatie. Het is niet wettelijk verplicht en gebaseerd op het engagement van de onderneming. 

Gedeeltelijke terugbetaling

Voor 20 uur coaching betaalt een bedrijf 500 euro. De Vlaamse overheid past 1000 euro bij. Hiervoor maakte het een aanzienlijk bedrag van 2,8 miljoen euro vrij. In totaal kunnen 2000 ondernemingen beroep doen op één van de 41 opgeleide coaches. Sinds begin dit jaar zijn er al 75 ondernemingen in Vlaanderen die hiervan gebruik maken. 

“De terugbetaling is vooral bedoeld als stimulans voor ondernemingen die nog geen of weinig gezondheidsinitiatieven voor hun medewerkers organiseren, kleine ondernemingen of ondernemingen waarin een groot aantal kortgeschoolden werken”, zegt Lisa Gebbett.

“Bedrijven die graag beroep doen op een coach, kunnen tot eind 2019 een aanvraag indienen op www.gezondopdewerkvloer.be.” 

Strategisch plan ‘Vlaming leeft gezonder in 2025’

“De 41 opgeleide coaches zijn één van de concrete acties uit mijn strategisch plan dat als doel heeft de Vlaming tegen 2025 gezonder te doen leven”, zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen. “De meeste mensen brengen 8 uur per dag op hun werk door. Het is daarom van cruciaal belang dat ook op de werkvloer aandacht is voor de gezondheid van werknemers. Met dit initiatief wil ik ondernemingen in Vlaanderen daarbij helpen.”