Gezond Leven-collega’s als expert in Hoge Gezondheidsraad

18.02.2022

Goed nieuws! Enkele van onze Gezond Leven-collega’s zijn officieel lid geworden van de expertengroep van de Hoge gezondheidsraad. Een hele eer. Wie zijn ze? Wat doen ze? Wat drijft hen?

Collega’s Stefaan Hendrickx, Loes Neven en dr. Jolien Plaete traden in het verleden al regelmatig op als extern expert bij de opmaak van adviezen rond tabak en voeding. Vanaf dit jaar zijn Stefaan, Loes, Jolien en onze expert rond mentaal welbevinden, dr. Veerle Soyez, nu ook lid van het expertennetwerk.

“We zijn blij met deze kans, omdat we ervan overtuigd zijn dat we vanuit onze thematische expertise, gecombineerd met inzichten in gedragsverandering en gezondheidsbevordering een belangrijke toegevoegde waarde hebben in dit expertennetwerk”, vertelt Loes. “Verder zullen we er ook over waken dat er aandacht besteed wordt aan gezondheidsongelijkheid binnen de werkgroepen, iets wat essentieel is in deze tijd.” 

Wie doet wat?

De Hoge Gezondheidsraad focust zich op 13 domeinen. Voor elk advies binnen die domeinen wordt een werkgroep opgericht. Een multidisciplinaire en evenwichtige samenstelling wordt nagestreefd. Onze collega’s gaan aan de slag binnen de volgende domeinen:   

  • Voeding en gezondheid, inclusief voedselveiligheid: Loes en Jolien

Loes zit in de permanente werkgroep ‘voeding en gezondheid’. Jolien zal aan ad hoc werkgroepen deelnemen die aansluiten bij haar expertise.

  • Geestelijke gezondheid en psychosociale factoren: Veerle
  • Varia: Stefaan

De experten werken hier op adviezen rond onder andere tabak en de e-sigaret.

Wie zijn onze collega's?

Stefaan Hendrickx

Functie bij Gezond Leven: Senior stafmedewerker tabak

Opleiding: Ik ben socioloog van opleiding en werk ook als socioloog, vind ik, omdat ik bezig ben met gezondheidsongelijkheid en maatschappelijke verandering.

Dit drijft mij: Wat me ook drijft is het dossier gezondheidsongelijkheid. Tabak is een van de grootste oorzaken ervan en zo heb ik het ook beter leren kennen. De bestaande en toenemende gezondheidsongelijkheden in onze samenleving zijn een triest gegeven, net als de eveneens stijgende armoede. Ik denk dat dit oplosbare problemen zijn, maar dat ze een maatschappelijke omwenteling vereisen. Toch ben ik geen revolutionair (ik wantrouw revolutionairen). Ik denk dat verandering vanuit een nieuwe en doordachte visie en vanuit maatschappelijk debat en conflict (zonder geweld) vorm moet krijgen, maar eerder traag gebeurt.

Weetje: In mijn vrije tijd ben ik een stapper (lange afstanden, bergen), reiziger, melomaan, cinefiel, fotograaf (ook donkere kamer), boekenwurm en dierenvriend.

Stefaan

"Ik ben verantwoordelijk voor de visie op tabak, maar volg ook sterk wat er vandaag gebeurt rond de e-sigaret, wereldwijd. Verder volg ik ook de setting lokale besturen op en ik werk adviezen en methodieken uit."

Loes Neven

Functie bij Gezond Leven: Innovatiemanager

Opleiding: Licentiaat in de voedings- en dieetleer en bachelor dieetkunde. Ik maakte mijn thesis over het effect van beweging op mentaal welbevinden bij obese personen. Mijn holistische en multidisciplinaire kijk op gezondheid zat er toen al in en komt bij Gezond Leven meer dan ooit van pas.

Dit drijft mij: Ik hou ervan om de wetenschappelijke evoluties en onderzoek rond voeding op te volgen, en breng die complexe informatie ook graag heel laagdrempelig en begrijpelijk over (bv. op tv in ‘Over eten’ met Kobe Ilsen en Danira Boukhriss). Maar ik richt me even graag naar de andere kant en wil ook beleidsmakers inspireren en overtuigen van het belang van een gezonde leefstijl en een gezonde omgeving.

Weetje: Ik deed een (mislukte) poging om televisiemaker Thomas Huyghe spruiten te leren eten voor zijn programma hetleven.doc.

Loes

"Bij Gezond Leven stond ik mee aan de wieg van de nieuwe voedingsdriehoek. Intussen ben ik minder inhoudelijk met voeding bezig als innovatiemanager, en is het vooral mijn bedoeling om Gezond Leven mee op de preventiekaart te zetten."

Dr. Jolien Plaete

Functie bij Gezond Leven: Senior stafmedewerker voeding

Opleiding: Bachelor in de voedings- en dieetkunde en master in gezondheidsvoorlichting en -bevordering. Ik verdiepte mij tijdens mijn doctoraat in gezondheidswetenschappen verder in gedragsveranderingsmodellen om op een onderbouwde manier gedragsveranderingsinterventies rond eet- en beweeggedrag te ontwikkelen, te evalueren en te implementeren.

Ervaring: Naast het ontwikkelen van afgeleide richtlijnen (bv. rond schoolmaaltijden), methodieken en materialen (bv.  educatieve pakketten, mijngezondleven.be, gezelschapsspel, nudgingmaterialen …) ben ik ook vaak op pad getrokken om vormingen te geven over de voedingsdriehoek, om onze boodschappen breed te gaan verkondigen. Met als doel de kennis rond de voedingsdriehoek bij te brengen aan Vlaamse professionals, kinderen, jongeren, volwassenen, ouderen … En ook werkelijk vertaald te zien in hun eetgedrag.

Dit drijft mij: Zoals tussen droom en daad wetten en praktische bezwaren staan, zitten tussen het wéten en effectief éten nog heel wat barrières en gelukkig ook hefbomen die ik op verschillende niveaus en binnen verschillende settings wil aanpakken.

Weetje: Bij mijn drie kids haal ik alle truken uit onze trukendoos met opvoedingstips boven om ze op een positieve manier gezond te laten eten. Bij de ene lukt dat al beter dan bij de andere. En mijn diepvries met groenten uit onze moestuin is mijn heilige graal om zelf gezond te eten.

Jolien

"Sinds de nieuwe voedingsdriehoek werd gelanceerd in 2017 (die ons aangeeft wat gezonde en milieuverantwoorde voeding is), ben ik aan de slag gegaan om de uitgangspunten en tips ook te vertalen in andere materialen voor verschillende doelgroepen."

Dr. Veerle Soyez

Functie bij Gezond Leven: Senior stafmedewerker mentaal welbevinden

Opleiding: Van opleiding ben ik klinisch orthopedagoog. Ik heb een bijkomende opleiding systeemtherapie gedaan. Tijdens mijn doctoraat in de pedagogische wetenschappen ging ik na wat de positieve effecten zijn van het betrekken van het sociaal netwerk tijdens de behandeling van mensen met een verslaving.

Ervaring: Sinds ik in 2017 aan de slag ging bij het Vlaams Instituut Gezond Leven, besteed ik in de eerste plaats veel aandacht aan ‘geestelijke gezondheidsgeletterdheid’ (mental health literacy). Geestelijke gezondheid wordt immers nog heel vaak benaderd vanuit een psychopathologisch narratief, terwijl de WHO onomwonden stelt dat ‘geestelijke gezondheid meer is dan de afwezigheid van ziekte en pathologie’. Eind 2020 lanceerden we daarom met het team mentaal welbevinden de ‘geluksdriehoek’ – een wetenschappelijk onderbouwd model dat op overzichtelijke wijze weergeeft wat mentaal welbevinden is en hoe je eraan kunt werken. De bedoeling was om mentaal welbevinden ook meer ‘tastbaar’ te maken, zodat dit ook vanuit een gedragsveranderingsperspectief benaderd kan worden.

Dit drijft mij: Sociale verbondenheid, inclusie en aandacht voor diversiteit liggen mij na aan het hart. Ik wil mij verder verdiepen in hoe de fysieke en sociale omgeving ingericht kan worden om het mentaal welbevinden te bevorderen – want voor de meest kwetsbare mensen zijn dat net factoren die van groot belang zijn. En verder blijft het conceptuele mij ook uitdagen: zoals mentaal welbevinden onder druk en veerkracht.

Weetje: Naast mijn job bij Gezond Leven vind je mij ook af en toe aan de faculteit psychologie van de VUB, waar ik verbonden ben als deeltijds docent en onderzoeker.

Veerle

"Momenteel werken we verder aan de ontwikkeling van afgeleide materialen, methodieken en richtlijnen gericht naar burgers (zoals de online platformen noknok.be of geluksdriehoek.be), maar ook naar professionals in verschillende settings."

De Hoge Gezondheidsraad in ‘t kort

De missie van de Hoge Gezondheidsraad is om wetenschappelijk onderbouwd gezondheidsadvies naar de politiek te brengen. Dit federale adviesorgaan werd opgericht in 1849 en zal in 2024 zijn 175ste verjaardag vieren. Het vertrekpunt bij de start was de strijd tegen epidemieën (toen cholera), een onderwerp dat nu met corona nog steeds actueel is. Thema's voeding, vervuiling, tabak en alcohol kwamen erbij vanaf 1945.  

Het zijn de experten zelf die de onderwerpen voorstellen waarrond een advies wordt opgemaakt. Of de federale overheid. De adviezen van de Hoge Gezondheidsraad op het vlak van corona en vaccinatie zijn daar voorbeelden van. 

Er wordt veel belang gehecht aan onafhankelijkheid, en die wordt op verschillende manieren bewaakt. Experten treden op in eigen naam en de werking wordt opgevolgd door een deontologische commissie. Lees meer informatie.