Hoe verander je gedrag met nudging?

01.12.2017

Ons dagelijks gedrag is niet altijd het gevolg van rationele keuzes. Veel gaat eerder volgens ‘automatische’ piloot. Als je wilt inspelen op gedrag, kan je dan rekening houden met dat automatische of impulsieve gedrag? Het kan met nudges, dat subtiele duwtje in de rug.

Keuzes maken

Om maar gewoon met de deur in huis te vallen: er zijn twee soorten denken. Automatisch en rationeel. Voor veel van onze keuzes laten we ons grotendeels leiden door automatismen. Als we een ‘gezondheidsgedrag’ willen beïnvloeden zou je dus op dat automatisch denken kunnen inspelen. Dit doen nudges, subtiele duwtjes die de gezonde keuze gemakkelijker maken.

Automatisme

In plaats van alle argumenten zorgvuldig af te wegen spelen nudges in op automatismen. Dat doen ze door gebruik te maken van vuistregels zoals de gezonde keuze makkelijker of aantrekkelijker te maken. Denk aan een voedingsmiddel dat op ooghoogte staat in de winkel.

Zonder andere opties te verbieden 

Concreet zijn het bewuste aanpassingen in de omgeving die mensen naar de gezonde keuze leiden, zonder andere opties te verbieden. Nudges hebben bijkomend succes wanneer je ze op het juiste moment en de juiste plaats kan inzetten, wanneer het gedrag gesteld zal worden. Bijvoorbeeld op het moment dat iemand moet kiezen om de trap of de lift te gebruiken, remember de ‘voetzoolstickers’ op de grond.

Wanneer mag je van nudge spreken?

In eerste instantie is een nudge bedoeld om rechtstreeks op gedrag in te spelen en niet om onder meer attitudes of opinies bij te sturen. Nog kenmerkend voor een nudge? Er moet sprake zijn van een aanmoediging van de gewenste (=gezonde) keuze die in het belang is van het individu of de maatschappij. 

Meer achtergrond

Maar aan welke criteria moet een nudge nu precies voldoen? En wat zijn de voor- en nadelen? Gezond Leven zette alles op een rij en geeft meer achtergrond over nudging. Wie weet zet je het wel in bij je volgend project?