Inspiratieavond ‘Samen Gezondheidsongelijkheid Verkleinen'

31.01.2023

“Gezondheidsongelijkheid is een olifant in de kamer die heel aanwezig is, maar waar we te weinig over praten”, zegt Charles Ddungu van het Instituut Tropische Geneeskunde. Karin van Logo Brussel vergelijkt het dan weer met “een slecht helende wonde die het resultaat is van een losliggende stoeptegel.” Andere medewerkers uit de sector preventieve gezondheid spreken van “een spel met ongelijke kansen”, “een sluipend gif”, “een fout in een weefgetouw” en “een autowereld waarin ook fietsers leven”.

Dit event is volzet

Je kan je nog inschrijven, zo kom je op de wachtlijst. We geven je tijdig een seintje

Geen fijn gevoel, maar...

Deze metaforen geven gevoel aan de wetenschappelijke definities van gezondheidsongelijkheid. En het is geen fijn gevoel. Maar toch: we kunnen de wonde helen, de olifant de kamer uit jagen. In kleine stapjes, als preventiewerkers en gezondheidsbevorderaars, samen met andere sectoren. Hoe? Daarover kom je meer te weten op 9 maart van 17.30u tot 20.30u, tijdens een inspiratie- en ontmoetingsmoment in het Hendrik Consciencegebouw in Brussel.

Op het programma

Wat kan je die avond verwachten?

 • 5 video’s van inspirerende praktijken, ingeleid door de betrokken organisaties:
  • Logo Brussel over de strijd tegen ‘Vocht in Huis’
  • BOV-Coach Kristel over haar krachtgerichte aanpak in het Antwerpse Kiel
  • CM over het project ‘Samen Op Pad rond Positieve Gezondheid’
  • Het Instituut Tropische Geneeskunde over de outreachende preventie van HIV bij de Sub-Saharaanse gemeenschap in Antwerpen
  • De Gentse wijkgezondheidscentra over het participatieve traject in de ontwikkeling van het spel ‘Wegwijs’
 • Sofagesprekken over gezondheidsongelijkheid met mensen die vanuit de praktijk en vanuit hun persoonlijke ervaringen vertellen.
 • Voorstelling van ondersteunende tools voor de aanpak van gezondheidsongelijkheid door mensen en organisaties die ermee aan de slag gaan. Onder andere de vernieuwde inspiratiegids ‘Werken aan gezondheid met mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties’ en het stappenplan ‘Proportioneel Universalisme in de praktijk: een vijfstappenplan’.

Bevestigde sprekers zijn onder andere Charles Ddungu van het Instituut Tropische Geneeskunde, Karin Van Zele van Logo Brussel, en Luc Van Gorp, voorzitter van CM.

Na afloop is er ruimte voor een gezellige babbel.

Schrijf je in!

Geïnspireerd worden door mooie praktijkvoorbeelden? Mensen ontmoeten met dezelfde missie? Benieuwd naar tools die je helpen om gezondheidsongelijkheid te verkleinen? Registreer je dan via dit formulier. Wij kijken er alvast naar uit om je op 9 maart te verwelkomen!