Maak een mondmasker: laat onze zorgverleners niet stikken!

18.03.2020

Je hoorde of las het al in het nieuws: de voorraad chirurgische mondmaskers van de Belgische zorgverleners geraakt uitgeput. Of jij of élke burger daar iets aan kan doen? Jawel. Zelf mondmaskers maken.

Verschillende burgers kwamen samen, deden onderzoek en komen nu met een initiatief op de proppen waarbij iédereen onze zorgverleners én zichzelf kan helpen beschermen door te timmeren aan een back-up aan mondmaskers.

Back-up-plan dat levens redt

Op maakjemondmasker.be vind je het correcte patroon en de handleiding, aanbevolen en goedgekeurd door de FOD Volksgezondheid. Er circuleerden al eerder patronen, maar die zijn minder getest en dus ook minder of helemaal niet veilig.

Dit Burgerinitiatief roept iedereen op om aan de slag te gaan onder het motto: "wij laten onze zorgverleners niet stikken". Onder ‘zorgverleners’ verstaan we het ziekenhuispersoneel, onze dokters, apothekers, brandweer, politie … en iedereen die zich vandaag op straat moet begeven.

Stof tot nadenken

Katoen is de meest haalbare oplossing voor een zelfgemaakt herbruikbaar mondmasker. Deze stof vangt vochtpartikels op en houdt zo het virus zoveel mogelijk tegen. De drager beschermt zo vooral zijn omgeving. Na het wassen op 90 °C met wasmiddel zijn deze mondmaskers herbruikbaar.

Ziekenhuizen kunnen deze katoenen mondmaskers makkelijk en snel virusvrij maken bij ontvangst. Maak de maskers volgens de hygiënische maaktips en stop de maskers in een afsluitbare zak (bv .diepvrieszakjes). Er wordt hard gewerkt aan een leveroptie (van stoffen aan huis) en afhaaloptie (van pakketten aan huis), voor wie meewerkt.

Maak je mee het verschil? 

Op maakjemondmasker.be vind je het patroon en stappenplan. En ook alles wat je moet weten om aan de slag te gaan!

Bedankt voor je hulp!

Deze oproep wordt gelanceerd met steun en goedkeuring van FOD Volksgezondheid.