Ongezonde dingen als abnormaalste zaak van de wereld

22.03.2019

Gezond leven is een basisrecht en noodzakelijk. Hoe doen we dat nu, ‘gezond leven’? Talloze gezondheidshypes en -goeroes domineren het debat. Maak ze verdwijnen vaak al even snel als ze gekomen zijn. Wat wel werkt? Ingrijpen in het leven van elke dag. Door ongezond als abnormaal te gaan zien.

‘Denormalisatie’ is een belangrijk woord in de weg naar een gezonder leven. We moeten ongezonde gewoontes abnormaal vinden. Zoals roken op publieke ruimtes, of snoep- en frisdrankautomaten op scholen. Door zaken die ongezonde gewoontes in de hand werken weg te halen uit onze omgeving, zullen ze op termijn door iedereen als abnormaal worden gezien.

Om te komen tot een gezonder en beweeglijker leven, hebben we een duidelijk, bestendig kader nodig dat als kompas dient en richting geeft. Er zijn al zeer veel goede inzichten en wetenschappelijk bewezen feiten rond gezond leven beschikbaar. Onze directeur Linda De Boeck deelt haar inzichten hierover in het voorwoord van de bijlage ‘Gezond Leven’ van De Morgen. Je vindt de tekst ook hier terug.