Voor leerlingen geen Tournée Minérale, wel FebruWater!

20.01.2021

Nog een goeie week en we klinken weer op Tournée Minérale. Dit jaarlijkse initiatief roept álle Belgen op om een maand lang te passen voor elk glas alcohol. Een knalidee vinden wij! Maar niet voor onze schoolgaande jeugd want minderjarigen drinken sowieso best geen alcohol. Daarom lanceren we een glashelder alternatief: FebruWater, speciaal voor de leerlingen op jouw school. Benieuwd wat dat inhoudt?

Water, water en de rest later

‘FebruWater’ draait helemaal rond water en richt zich tot leerkrachten. De bedoeling? Leerlingen aanmoedigen om hun dorst álleen met water te lessen, en dat een hele maand. Concreet betekent dit dat ze hun favoriete frisdranken, energiedrinks, chocomelk of fruitsappen een maandlang links moeten laten liggen. Of dat toch op z’n minst proberen.

Waarom meedoen aan FebruWater?

Eenvoudig: kinderen en jongeren drinken te weinig water, te veel frisdrank. Slechts 15% van de 6- tot 14-jarigen drinkt de aanbevolen hoeveelheid water. 18% van de 0- tot 14-jarigen drinkt élke dag gesuikerde frisdrank (Gezondheidsenquête, 2018). In 2018 gaf 29% van de Vlaamse jongens (11-18 jaar) aan elke dag frisdrank te drinken t.o.v. 20% van de meisjes (11-18 jaar). De dagelijkse frisdrankconsumptie stijgt met de leeftijd van de jongens en meisjes (HBSC-studie, 2018). Als school heb je natuurlijk niet alles in de hand. Maar, je kan wel je steentje bijdragen en leerlingen bewust maken van het belang van water.

Hoe leerlingen stimuleren om élke dag water te drinken?

Gezonde School to the rescue! In februari zullen we in onze facebookgroep Gezonde School lesideeën, weetjes, tips en inspiratie posten over water op school. Je herkent ze aan de hashtag #februWater. Zo ontdek je hoe je jouw leerlingen kan motiveren om meer water te drinken, waar je lesmateriaal vindt over water, hoe je een (gratis) wateraanbod installeert op school, welke regels je kan opnemen in het schoolreglement over water en nog véééééééél meer.

Al een schoolvoorbeeld op het vlak van water?

Zijn jullie op school al subliem goed bezig met water drinken? Doen jullie al aan ‘waterpromo’? Met initiatieven zoals gepersonaliseerde drinkbussen, een fancy watertapkraan waar leerlingen niet van weg zijn te slaan … Of organiseren jullie themaweken over water drinken? Deel jullie verhaal met ons: het zal andere scholen zeker inspireren en op weg zetten! Stuur een mail met jullie initiatieven naar laura.vandeweghe@gezondleven.be. We zetten jullie school graag in de kijker!

What’s next?

Doe mee aan FebruWater en motiveer je leerlingen om in februari énkel water te kiezen als drank. Hulp nodig? Maak je lid van de facebookgroep Gezonde School, en de info sijpelt vanzelf bij jou binnen!