Binnenluchtbrigade: Educatieve doekoffer over gezond binnenmilieu

Klaslokalen ventileren is van groot belang om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Als er niet voldoende geventileerd wordt stapelen virus- en andere deeltjes zich op in de binnenlucht. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de luchtkwaliteit in je klas.

Hoe zorg je voor een gezonde binnenlucht? Je leerlingen en jij ontdekken het via dit gratis en educatief gezelschapsspel. Je leert spelenderwijs welke de vervuilende factoren zijn in de binnenlucht en hoe je voor gezonde binnenlucht kan zorgen.

Gebruik

Je krijgt een koffer met daarin:

  • een uitgebreide handleiding voor de leerkracht;
  • het spel en de materialen om het spel uit te voeren;
  • de handpop Stoffel,
  • een CO2-meter.

Aan de hand van grondplaten bouw je zelf een school en ga je na op welke plekken in de school vervuiling kan optreden die voor een ongezonde binnenlucht kan zorgen. De teams binden de strijd aan tegen de vervuilde binnenlucht en doen dit aan de hand van vragen en leuke opdrachten. Deze zijn aangepast per graad.

Door het spel te spelen zullen de kinderen stilstaan bij de begrippen gezonde/ongezonde binnenlucht.

De kinderen leren de bronnen van binnenluchtvervuiling kennen en leren hoe je de binnenlucht gezond kan houden door de bronnen van vervuiling te beperken, door voldoende te ventileren (door bijvoorbeeld ventilatieroosters) en door geregeld te verluchten (raam openzetten).

In de binnenluchtbrigadekoffer zit een CO2-meter die nodig is bij de opdrachten, maar deze kan de rest van de ontleenperiode ook ingezet worden om de luchtkwaliteit op te volgen in de klas. Je kan de leerlingen hierbij betrekken. In de koffer zit een checklist die je hiervoor kan gebruiken.

Je voorziet best twee tot drie lestijden om met deze methodiek aan de slag te gaan. Je kan het spel op om het even welk moment onderbreken of afsluiten. Voor de spelopbouw heb je een grondvlak (minstens 1m op 2m) of een aantal tafels tegen elkaar nodig.

Je kan de binnenluchtbrigadekoffer hier bestellen. Deze wordt gratis geleverd en opgehaald op je school.

Te verkrijgen

  • Het materiaal wordt naar jou opgestuurd na bestelling.

Kosten

  • Lenen (gratis):

De binnenluchtbrigadekoffer wordt gratis geleverd en opgehaald op je school.

Productinformatie

Maximale uitleenperiode: 1 we(e)k(en)

Aantal beschikbare exemplaren: 1

Productiejaar: 2019