Bullshit Free Generation

Droom jij van een generatie die radicaal neen zegt tegen roken? Schrijf je school in voor Bullshit Free Generation. Ga de uitdagingen aan. En bouw aan een gezonde toekomst.

Met het project Bullshit Free Generation daagt het Vlaams Instituut Gezond Leven alle Vlaamse secundaire scholen uit om een kritische, weerbare en rookvrije generatie te doen ontwaken. Vier challenges moeten leerkrachten, directie en leerlingen aanmoedigen om …

  • het thema ‘roken’ te integreren in de les,
  • met rookvrije acties het bullshitvrije imago in de verf te zetten,
  • leerlingen (en leerkrachten) die willen stoppen met roken te verbinden en te versterken,
  • en om het rookbeleid op school verder uit te werken.

Voor elk van de challenges is er een mooie prijs voorzien! De stad of gemeente kan er nog een schepje bovenop doen. Zij kunnen de deelnemende klassen belonen als zij erin slagen om de bullshit over roken te ontkrachten op een creatieve manier (vb. poster, video, …).

Roken als belangrijk thema op school

Met het project wil het Vlaams Instituut Gezond Leven scholen aanmoedigen om de tabakspreventie en stoppen met roken op de agenda te zetten. Niet éénmalig. Niet door één leerkracht. Maar structureel, ingebed in een sterk rookbeleid op school.

Alleen zo zal de school een verschil maken en een nieuwe generatie zelfbewuste kritische burgers vormgeven. Kritische jongeren die hun eigen mening over roken vormen op basis van feiten en die voor zichzelf opkomen: een Bullshit Free Generation.

Voor wie?

Leerlingen (van 12 tot 18+) en schoolpersoneel uit gewoon en buitengewoon secundair onderwijs.  

Wanneer?

De wedstrijd vindt elke twee jaar plaats. De eerste Vlaamse editie wordt georganiseerd in het schooljaar 2019-2020. De tweede in schooljaar 2021-2022. Twijfel zeker niet om deel te nemen. En neem wat voorsprong op je concullega’s: start vandaag nog met de voorbereidingen! 

Meer info, lesmateriaal en prijzenpot vind je op