Bullshit Free Generation

Een meerderheid van de Vlaamse scholieren rookt nooit, en is dat ook niet van plan. Tegelijk steekt 22% van de 17 tot 18-jarigen maandelijks één of meer sigaretten op. 

Dat blijkt uit een grote bevraging bij een representatief staal Vlaamse scholieren. Bizar? Neen, want jongeren worden om de oren geslagen met misleidende info en anekdotes over roken. Zo krijg je eigen waarheden zoals ‘één sigaretje kan geen kwaad’ of ‘roken helpt tegen de stress’.

Het doel

Met Bullshit Free Generation willen we een generatie doen ontwaken die, als het over roken gaat, kritischer en weerbaarder is dan ooit tevoren!

Als school kan je die kritische geest van de jongeren verder aanwakkeren. Door tabakseducatie in de lessen, door extra activiteiten in of buiten de school en door jongeren aan te moedigen om de Bullshit Free-boodschap verder uit te dragen. Zo kan de school het verschil maken!

Hoe werkt het? 

Als school ga je de uitdaging aan om tussen de kerst- en paasvakantie vijf challenges te volbrengen samen met het schoolteam en de leerlingen. Voor elk van de challenges liggen er mooie prijzen op de loer! Alle leerlingen en schoolteams van eerste tot derde graad van het secundair onderwijs kunnen deelnemen. De school kiest zelf welke graden deelnemen. Maar voor het grootste effect op de jongeren, nemen best zoveel mogelijk klassen deel!

De challenges (pilootjaar 18-19)

Dit schooljaar wordt elke graad uitgedaagd om vijf challenges te volbrengen. Drie graadspecifieke challenges en twee schoolbrede challenges.

De vooruitgang van de challenges kan zowel op school (een A0-poster) als op de website (vanaf januari) worden opgevolgd. Voor elke challenge zijn er ondersteunende materialen, zoals lesvoorbereidingen, voorbeelden van extra activiteiten, tips en tricks, promomaterialen voor jongeren,...

1e graad challenges

1. Breng met het lerarenteam ‘roken’ aan bod in zoveel mogelijk klassen.2. Doe een extra Bullshit Free-actie voor zoveel mogelijk klassen.3. Maak met jouw klas een nieuwe Bullshit Free-poster, geef die een ereplaats op school en neem er een foto van.

2e graad challenges

1. Breng met het lerarenteam ‘roken’ aan bod in zoveel mogelijk klassen.2. Doe een extra Bullshit Free-actie voor zoveel mogelijk klassen.3. Maak met jouw klas een levend Bullshit Free-teken en neem er een foto van.

3e graad challenges

1. Breng met het lerarenteam ‘roken’ aan bod in zoveel mogelijk klassen.2. Maak een vlogfilmpje over alle acties die jouw school doet om leerlingen aan te moedigen om niet te roken.3. Verspreid met jouw klas het Bullshit Free-logo (vb. in krijt) op school en neem er een foto van.

Schoolbrede challenges

1. Word met zoveel mogelijk leerlingen Bullshit Free-influencer en deel jouw foto met #Bullshitfree en # van jouw school.2. Haal met de school de (lokale) pers door de Bullshit Free-challenges.

Kans op mooie prijzen!

Iedereen die zijn of haar steentje bijdraagt, maakt kans op mooie prijzen:

  • Schoolpersoneel en andere organisatoren: een surprise verwenweek
  • Klassen: een klasuitstap naar een pret-, dieren-, of avonturenpark
  • Individuele leerlingen: diverse prijzen gaande van cinematickets tot coole gadgets!

Zin om deel te nemen?

PILOOT: Voor het schooljaar 2018-2019 is deelname aan de Bullshit Free Generation niet meer mogelijk. We testen en evalueren het project eerst in een aantal scholen die al geselecteerd werden.

Werk jij op één van deze scholen en wil je je steentje bijdragen? Neem contact met de trekker op jouw school en start nu al met de voorbereidingen:

  • Ga op zoek lesinhouden die je kunt koppelen aan roken: de geschiedenis van roken, wat kost het, de gevolgen.
  • Motiveer andere leerkrachten om samen vakoverstijgend een mooi lessenreeks samen te stellen op basis van de kant-en-klare lessen, oefeningen en achtergrondteksten.
  • Brainstorm over welke extra Bullshit Free-actie jullie met de graad willen doen.
  • Bedenk welke leerkrachten de creatieve klaschallenge in hun lessen kunnen integreren.
  • … 

Vanaf januari 2019 kan je jouw bijdrage aan Bullshit Free Generation doorsturen via de website  (en maak je kans op die verwenweek)!

VLAAMS: Vanaf schooljaar 2019-2020 kunnen alle Vlaamse scholen deelnemen. Is jouw school niet geselecteerd als pilootschool, maar wil je graag volgend schooljaar deelnemen? 

  • Inschrijven kan vanaf september 2019. 
  • Blijf in tussentijd op de hoogte met de nieuwsbrief van Gezonde School  of surf regelmatig eens naar de website.