Gezond ouder worden

“Zo lang mogelijk gezond thuis blijven wonen.” Uit een co-creatief traject dat het Vlaams Instituut Gezond Leven aflegde samen met ouderen en het werkveld, bleek dit de droom te zijn van heel wat ouderen.” 

Tijdens dit traject brachten we samen met ouderen en het werkveld de noden en wensen rond ouder worden in kaart en zochten we samen met hen naar oplossingen. Met de resultaten uit dit traject wil  Gezond Leven lokale besturen en professionals die individueel of in groep werken naar en met ouderen inspireren en motiveren om ouderen te ondersteunen om gezond thuis te blijven wonen.  

Fotolia 143841107 L

Je goed in je vel voelen, dat is ook voor ouderen belangrijk. Er zijn tal van factoren die hiervoor zorgen. Zo lang mogelijk thuis blijven wonen in de eigen woning, iets te bieden hebben en sociale contacten hebben bijvoorbeeld. Maar hoe realiseer je dit nu als professional? Hoe kan je een oudere ondersteunen om ‘gezond oud te worden’? Het Vlaams Instituut Gezond Leven ontwikkelde hiervoor de integrale aanpak ‘Op gezondheid staat geen leeftijd’ die uitgaat van de noden en wensen van ouderen. Hiermee kan je als lokaal bestuur, medewerker van een buurtcentrum of lokaal dienstencentrum, eerstelijnswerker of evengoed als poetshulp concreet mee aan de slag. 

Ondersteuningsmiddelen

De interactieve ‘Op gezondheid staat geen leeftijd’ tool

Werk je als professional vaak met of voor ouderen? Neem dan een duik in dit document. Het geeft een overzicht bij de inzichten uit ons co-creatief traject en bevat heel wat concrete inspiratie. Hiermee kan je als lokaal bestuur, medewerker van een buurtcentrum of lokaal dienstencentrum, eerstelijnswerker of zelf poetshulp onmiddellijk mee aan de slag. 

De tool is binnenkort beschikbaar.

De Kwispelstappers

De Kwispelstappers:

Uit het Gezond Ouder Worden traject bleek terecht dat ouderen het gevoel willen hebben dat ze iets te bieden hebben. Ze willen bezig blijven en vinden sociale contacten heel belangrijk. Ouderen bedachten zelf een origineel en laagdrempelig bewegingsproject met een hond om hierop in te spelen: ‘De Kwispelstappers’. Ondersteuningsmateriaal om zelf aan de slag te gaan met dit project vind je hier.