Een gezonde en frisse mond is gelukkig voor heel wat personen een voorwaarde vooraleer men de deur uit stapt. Bij ouderen echter, wordt een minder goede mondzorg vastgesteld. De mondzorg wordt zelfs problematisch bij ouderen die in woonzorgcentra verblijven. Hoe zorgbehoevender de oudere is, hoe minder natuurlijke tanden aanwezig zijn. 

Zeven op tien van de ouderen heeft cariĆ«s (tandbederf) en bij ongeveer de helft is meer dan de helft van de tanden of de gebitsprothesen bedekt met plaque. Verder zijn ook  parodontitis (ontsteking van de weefsels rond de tanden) en gebitsprothese gerelateerde slijmvliesaandoeningen veel voorkomende mondproblemen bij ouderen. Het verbeteren van een slechte mondzorg verhoogt de levenskwaliteit van de oudere, onder meer door het verminderen van pijnklachten en ontstoken weefsels, het verhelpen van een kwalijke ademgeur en het verbeteren van het smaakvermogen.

Een goede mondzorg kan ook een positieve invloed hebben op de algemene gezondheid. Zo verlaagt een goede mondzorg het risico op aspiratiepneumonie en optimaliseert het de bloedsuikerspiegel bij diabetespatiĆ«nten. Verder zou een goede aangehouden mondzorg het risico op het ontwikkelen van cognitieve achteruitgang verminderen. Daarom is het implementeren van een structureel mondzorgbeleid binnen de zorgorganisatie noodzakelijk om de mondzorg van de ouderen te verbeteren. 

De Mondzorglijn helpt hierbij door de implementatieprocedure op te delen in 7 duidelijke stappen en biedt tevens verschillende handvaten, materialen en concrete tips aan die belangrijk zijn om mondzorg blijvend te integreren als onlosmakelijk deel van de dagelijkse zorg.

Wzc Mondzorg

Meer weten

Voor meer informatie over het draaiboek of het thema mondzorg neem contact op met Paulien Gysels:

paulien.gysels@mondzorg.be, T: 02/413 00 12