Partnerorganisatie Ondersteuning Settinggericht Samenwerken
Weet jij hoeveel en welke organisaties in Vlaanderen een structurele opdracht van het departement Zorg krijgen om aan gezondheidsbevordering en/of ziektepreventie te werken? Best veel. Dat zie je in de preventiesector in beeld. De partnerorganisatie Ondersteuning Settinggericht samenWerken (PO OSW) faciliteert de samenwerking tussen deze organisaties.
Settinggericht samenwerken: waarom?
Alle preventie-organisaties zijn hard aan de slag om hun werk te laten landen in sectoren (settings in het jargon), zoals onderwijs, zorg en welzijn, lokale besturen, vrije tijd, gezin en werk. Maar door de veelheid aan acties, projecten en beleidswerk dreigen organisaties uit die sectoren overspoeld te worden. Ze zien soms door het preventiebos de bomen niet meer.
Sinds 2021 zet de partnerorganisatie Ondersteuning Settinggericht samenWerken (PO OSW) daarom als facilitator haar schouders onder versterkte samenwerking en meer afstemming tussen preventieorganisaties onderling en tussen preventieorganisaties en organisaties uit de verschillende sectoren.
Het einddoel van meer settinggerichte samenwerking?
Meer gezonde(re) Vlamingen
- door meer impact van het preventiewerk in de sectoren
- omdat meer organisaties uit de sectoren makkelijker hun weg vinden naar het kwaliteitsvolle preventieaanbod op hun maat
- door meer afstemming tussen preventieorganisaties en een betere kennis van verschillende sectoren
Hoe?
PO OSW faciliteert vanuit een neutrale rol de versterkte samenwerking tussen de preventieorganisaties. Een belangrijk middel om daartoe te komen, zijn de zes netwerkgroepen:
- netwerkgroep gezin
- netwerkgroep lokale besturen
- netwerkgroep onderwijs
- netwerkgroep vrije tijd
- netwerkgroep werk
- netwerkgroep zorg en welzijn
In deze netwerkgroepen vind je preventieorganisaties en organisaties uit de bijhorende sectoren. Ze gaan er aan de slag met gezamenlijke actieplannen die het settinggericht samenwerken bevorderen en hun impact in de sectoren daarmee vooruithelpen.
Wat?
Concreet betekent dat dat deze zes netwerkgroepen elk minstens vier keer per jaar samenkomen en tussentijds werken aan de gezamenlijke actieplannen per netwerkgroep.
Tijdens zo'n bijeenkomst van een netwerkgroep wordt er tijd gemaakt om:
- elkaar en elkaars organisaties nog beter te leren kennen
- plannen en ideeën naar de sectoren te delen en linken en verbinding tussen elkaars werk uit te spitten. Dat noemen we ‘plinken’ in het OSW-jargon
- de sectoren beter te leren kennen door praktijksafari’s
- kennis en ervaringen uit te wisselen, te leren uit praktijkvoorbeelden en collectieve kennis te creëren
- krachten en aanbod te bundelen waar nodig en mogelijk (bijvoorbeeld in de WegWijzers)
- in actiegroepen te werken aan acties uit de gezamenlijke actieplannen van de netwerkgroepen. Met als doel: meer impact in de sectoren. Bijvoorbeeld:
- www.preventiewijzer.be voor eerstelijnszorgverstrekkers
- Toolkit voor sportclubs
- Vormingen over de werking van het lokale bestuur en de plaats van gezondheid daarin
- Gezonde School sessies
- ...
Daarnaast werkt de partnerorganisatie samen met de netwerkgroepen mee aan het nieuwe strategische plan ‘De Vlaming leeft gezonder’, de bijhorende gezondheidsdoelstellingen en –conferentie in 2025.
Ten slotte ontwikkelt PO OSW samen met de preventie-organisaties ondersteunende materialen om iedereen die zich inzet voor een gezond(er) Vlaanderen te helpen bij hun preventiewerk. Zo is/zijn er
- het preventielexicon – welke woorden gebruik je?
- de Preventiesector in Beeld – welke thema’s en partners zijn er?
- de WegWijzers – welk (gebundelde) preventieaanbod voor organisaties is er?
Settinggericht samenwerken: een overzicht
Liever een visueel overzicht van alles wat er in het settinggericht samenwerken wordt geproduceerd?
Wat nog meer?
AhaHalfuurtjes
Los van de processen die PO OSW loopt met de netwerkgroepen, organiseert de partnerorganisatie ook AhaHalfuurtjes. Korte, digitale momenten over de middag waarin een spreker een onderwerp toelicht. Denk: proportioneel universalisme, framing van gezondheidsboodschappen, artificiële intelligentie, salestechnieken voor de preventiesector, hoe samenwerken met apothekers... Ze zijn gratis en toegankelijk voor iedereen die interesse heeft. Je kan ze herbekijken op de community van OSW én op de Gezond Leven Academie.
Kalender
- 20 september = AhaHalfuurtje 26
LGBTI+ sensitieve zorg
In samenwerking met The Human Link
👉 Schrijf je in - 17 oktober = AhaHalfuurtje 27
Preventiepeiling in basis- en secundair onderwijs
In samenwerking met Vlaams instituut Gezond Leven
👉 Schrijf je in - 14 november = AhaHalfuurtje 28
Preventiepeiling bij lokale besturen
In samenwerking met Vlaams instituut Gezond Leven
👉 Schrijf je in - 21 november = AhaHalfuurtje 29
Een betere gezondheid voor iedereen. Hoe goed samenwerken met zorgraden?
In samenwerking met VIVEL, de zorgraden en de Vlaamse Logo's
👉 Schrijf je in
UpdateUurtjes
Daarnaast voorziet PO OSW ‘s middags ook UpdateUurtjes, digitaal en/of live. In een uurtje over de middag praten de medewerkers van de partnerorganisatie je bij over het reilen en zeilen in de zes netwerkgroepen.
Kalender
- 18 juni was het meest recente UpdateUurtje
In een uurtje tijd word je in vogelvlucht én op een drafje meegenomen in waar de netwerkgroepen mee bezig zijn
Herbekijk de opname - 17 december = UpdateUurtje 8
👉 Schrijf je in
OpportuniteitsUurtjes
Vele stakeholders vinden de weg naar de medewerkers van PO OSW met opportuniteiten voor en vragen tot samenwerking met de preventiesector. Die opportuniteiten om jouw preventiewerk aan vast te knopen worden voorgesteld tijdens OpportuniteitsUurtjes. Dat zijn digitale uurtjes over de middag waarop (nieuwe) partners een verkennende samenwerkingsvraag neerleggen. Tijdens dat uur is er ruimte om hierover in gesprek te gaan en (nieuwe) bruggen te bouwen. Ben je benieuwd naar de kansen voor jouw preventiewerk? Kom dan vrijblijvend je oor te luisteren leggen.
- 19 september = OpportuniteitsUurtje 1
Een AI-chatbot van en voor de preventiesector?
Opportuniteit via departement Zorg
👉 Schrijf je in - 7 oktober = OpportuniteitsUurtje 2
Onderzoek Opgroeien: preventienoden in gemeenschapsinstellingen en mogelijke next steps in kaart gebracht
Opportuniteit via Opgroeien
👉 Schrijf je in
Ben jij werkzaam in de sector van of voor lokale besturen, zorg en welzijn, vrije tijd, gezinnen, onderwijs of werk? En heb je interesse in of een mogelijkheid tot samenwerking met de preventiesector om jouw werk vooruit te helpen?
Contacteer Tineke op tineke.vansteenkiste@gezondleven.be of Kim op kim.vanderauwera@gezondleven.be. Dan bekijken we samen of en wanneer we een OpportuniteitsUurtje inplannen.
Vormingen over sectoren
De verschillende sectoren beter leren kennen? Dan zit je goed bij deze vormingen:
Lokale besturen
- Lokale besturen: wie zijn ze, hoe werken ze en hoe benader je ze? - online vorming van 28 mei 2024
In samenwerking met VVSG- Herbekijk de vorming (beschikbaar tot 28 juni 2024)
- Herbekijk de vorming (beschikbaar tot 28 juni 2024)
- BBC-wat en meerjarenplanningen hoe? - online vorming van 4 juni 2024
In samenwerking met agentschap Binnenlands BestuurScroll door de presentatie*
* de opname en presentatie vind je op het digitaal samenwerkingsplatform van PO OSW. Geen toegang? Stuur een mailtje naar marian.deschryver@vlaanderen.be met de vraag tot toegang tot het teamskanaal van netwerkgroep lokale besturen😊
Basis- en secundair onderwijs
- Gezonde School sessies - september, oktober, november, december – online - gratis
In samenwerking met de preventie-organisaties. Bekijk de kalender en schrijf je in voor één of meerdere sessies. - 8 november = setting onderwijs beter leren kennen - offline
In samenwerking met departement onderwijs en de pedagogische begeleidingsdiensten
Programma en inschrijvingen volgen later
Goesting gekregen? Interesse gewekt?
Meer weten over de faciliterende rol van PO OSW? Over het settinggericht samenwerken? Over (acties van) de netwerkgroepen? Over tools zoals de preventiesector in beeld, de WegWijzers of het preventielexicon? Over de AhaHalfuurtjes en settingerichte samenwerkingsevents?
Contacteer
- Tineke voor de netwerkgroepen en sectoren onderwijs, werk, vrije tijd en gezin op tineke.vansteekiste@gezondleven.be of op 0473 24 23 99
- Kim voor de netwerkgroepen en sectoren lokale besturen, zorg en welzijn, de AhaHalfuurtjes, UpdateUurtjes en overige events op kim.vanderauwera@gezondleven.be of op 02 486 78 12
- Justine voor de WegWijzers, preventiesector in beeld en het preventielexicon op justine.vanlierde@gezondleven.be of op 02 422 49 43