Hoe kwam je op het idee om een foodtruck met gezonde snacks een prominente plek op de speelplaats te geven?

Christel: “Ik vind het heel belangrijk dat leerlingen op onze school gezond leren eten, onder andere omdat gezonde voeding deel uitmaakt van het curriculum. Daarnaast ben ik ook grote fan van foodtrucks, zoals je die vindt op festivals. Ik dacht: hoe leuk zou het zijn om zo’n omgebouwde caravan bij ons op school te hebben? Het begin was wel moeilijk. Daar zat corona voor iets tussen, maar daarna is het project op volle toeren beginnen draaien.”

Hoe zijn jullie te werk gegaan?

Christel: “Vanaf de eerste dag wilden we Snack & Chill een project voor en door leerlingen laten zijn. We zijn begonnen met het doornemen van het startpakket en het afnemen van de online vragenlijst ‘Wat wil jij op school’. Zo kwamen we te weten wat onze studenten wel en niet zagen zitten, en naar welke fruit en groenten hun voorkeur uitging. Het bijzondere aan dit project is dat de hele school eraan meewerkt. Alle afdelingen dragen hun steentje bij aan de foodtruck: de afdelingen Verzorging en Metaalbewerking hebben de foodtruck gepimpt, leerlingen van de richting Sociaal-Technische Wetenschappen maken de gezonde snacks twee keer per week klaar, leerlingen van Gezondheidswetenschappen staan in voor de verkoop tijdens de middagpauze, etc.

Wat vind je het leukste aan dit project?

Christel: “Voor mij is de participatie van de leerlingen enorm waardevol. Ik vind het fantastisch om mijn leerlingen te enthousiasmeren. Tegelijk leren zij nieuwe vaardigheden omzetten in de praktijk. Dat is niet altijd mogelijk in een klaslokaal. Neem bijvoorbeeld de leerlingen uit de richting Handel. Zij berekenden de minimale verkoopprijs van onze gezonde snacks. Die houden we trouwens bewust laag: 50 cent per portie. Want we willen met onze Snack & Chill-caravan geen winst maken. Het gaat er vooral om dat de gezonde snacks betaalbaar en toegankelijk zijn, en dat het onze leerlingen samenbrengt. Twee vliegen in één klap dus.”

Het is het derde jaar op rij dat jullie meedoen aan Snack & Chill. Merk je een verschil tegenover de eerste editie?

Christel: “Absoluut! Onze leerlingen eten meer fruit en groenten. Dat heeft verschillende redenen volgens mij. Eerst en vooral zit er meer variatie in ons aanbod. Ten tweede serveren we de gezonde snacks op een aantrekkelijke manier: hapklaar fruit en groenten zijn een echte voltreffer. We maken ook flink wat reclame voor onze foodtruck. Ik verstuur via Smartschool regelmatig een bericht naar alle leerlingen, leerkrachten en ouders zodat iedereen weet waarmee we bezig zijn. Het was natuurlijk niet vanaf het eerste moment een groot succes. Zo’n project vraagt een gedragsverandering van onze leerlingen. Daar moet je je tijd voor nemen, en leerlingen de tijd voor geven. Ik voel dat het project elke week nog groeit.”

Is Snack & Chill the way to go voor de toekomst?

Christel: “Jazeker! Snack & Chill is op dinsdag en donderdag gewoon hét evenement tijdens de middagpauze. Ondertussen verkopen we hier op school ook drinkflessen en hebben we verschillende drinkfonteinen geïnstalleerd. Het is er vaak aanschuiven dus dat is een goed teken. Op drie jaar tijd is Snack & Chill duidelijk een vaste waarde in ons gezondheidsbeleid geworden.”