Snack & Chill

Gezonde dranken en tussendoortjes horen thuis op school. Maar leerlingen hebben niet noodzakelijk zin in iets gezonds. Tenzij het aantrekkelijk gepresenteerd wordt, voor een (ja …) appel en een ei. En dat is nu net wat het project ‘Snack & Chill’ doet: gezonde gezelligheid op school brengen. Hoe? Met een startpakket, een stappenplan en een flinke portie leerlingenparticipatie. Kers op de taart: deelnemende scholen kunnen korting krijgen op fruit en groenten!

Tijd voor gezonde gezelligheid

Het principe van het project is simpel: gezonde, betaalbare snacks en dranken aanbieden in een gezellig kader. Denk aan: seizoensfruit en -groenten en water, al dan niet met een smaakje. Het kader? Dat kan een schoolwinkeltje zijn, een leuk ingerichte schoolbar … Je kiest als school zelf hoeveel tijd je erin kan steken. 

Leerlingen doen mee!

Leerlingen uit het secundair onderwijs willen gehoord en betrokken worden. Om hun mening over het project te kennen, maakten we een korte online vragenlijst. Zo weet je school meteen of er draagvlak is voor het project en of er leerlingen aan willen meehelpen, bijvoorbeeld om de schoolbar te maken of om snacks te verkopen. Je kan ook verschillende klassen verantwoordelijk stellen voor het maken en/of uitbaten van het schoolwinkeltje. Je school vult het project in zoals ze wilt. 

Startpakket als basis

Gezond Leven voorziet een startpakket voor leerkrachten en leerlingen die het project in handen nemen. Zo is er een stappenplan met concrete tips over hoe je het project stap voor stap vormgeeft, hoe je ervoor zorgt dat het gezonde aanbod in de smaak valt en hoe je leerlingen motiveert om ervoor te kiezen. Ook handige invuldocumenten, voorbeeldbrieven voor ouders en voorbeeldmailtjes om naar de leerlingen te sturen vind je terug in het startpakket. 

Kers op de taart?

Jullie kunnen korting krijgen op fruit en groenten die je in een nabijgelegen supermarkt mag ophalen! Zo kunnen de leerlingen hun appelen & co voor een héél aantrekkelijke prijs kopen.

Ook ontvangen jullie een toolkit met o.a. een appelsnijder, schilmesjes, snijplanken ... Die materialen komen zéker van pas.

Getest … én goedgekeurd!

Het project werd getest in 19 secundaire scholen, en goedgekeurd. Uit de resultaten blijkt dat 47% van de leerlingen fruit gekocht heeft in het winkeltje, waarvan 60,6% meerdere keren! Ook gaf een overgrote meerderheid van de leerlingen (84%) aan dat ze het leuk vonden dat er gezonde snacks verkocht werden op school. De helft van de leerlingen gaf aan dat het winkeltje ervoor zorgde dat ze meer gezonde tussendoortjes aten dan gewoonlijk.

Binnenkort vind je hier meer resultaten. Lees ook de ervaringen van 3 scholen.

Wanneer kan je ermee beginnen?

Sta je te popelen om erin te vliegen? Schrijf je school in september 2019 online in. Neem daarna de tijd om voor te bereiden. Tegen februari 2020 zijn jullie dan klaar om fruit, snackgroenten en misschien zelfs water met een smaakje in jullie winkel te verkopen

Laat hier je e-mailadres achter, en we geven je een seintje als de inschrijvingen geopend zijn!

Snack & Chill is een realisatie van het Vlaams Instituut Gezond Leven, in samenwerking met Rikolto, GoodPlanet en Comeos. Het project is gesteund door de Vlaamse overheid.