Snack & Chill

Gezonde dranken en tussendoortjes horen thuis op school. Maar leerlingen hebben niet noodzakelijk zin in iets gezonds. Tenzij het aantrekkelijk gepresenteerd wordt, voor een (ja…) appel en een ei. En dat is wat het project ‘Snack & Chill’ doet: gezonde gezelligheid op school brengen. Hoe? Met een startpakket, een stappenplan, en een flinke portie leerlingenparticipatie. Kers op de taart: deelnemende scholen kunnen profiteren van een korting op fruit en groenten, een toolkit vol handige materialen en flink wat andere voordelen.

Snack & Chill brengt gezonde gezelligheid op scholen 

Het principe van het project is simpel: gezonde, betaalbare snacks en dranken aanbieden in een gezellig kader. Denk aan: seizoensfruit en -groenten en water, al dan niet met een smaakje. Het kader? Dat kan een schoolwinkeltje zijn, een leuk ingerichte schoolbar … Je kiest als school zelf hoeveel tijd je erin kan steken.  

Leerlingen doen mee! 

Leerlingen uit het secundair onderwijs willen gehoord en betrokken worden. Om hun mening over het project te kennen, maakten we een korte online vragenlijst. Zo weet je school meteen of er draagvlak is voor het project en of er leerlingen aan willen meehelpen, bijvoorbeeld om de schoolbar te maken of om snacks te verkopen. Je kan ook verschillende klassen verantwoordelijk stellen voor het maken en/of uitbaten van het winkeltje. Je school vult het project in zoals ze wilt.  

Pakket als basis voor vliegende start 

Gezond Leven voorziet een startpakket voor leerkrachten en leerlingen die het project in handen nemen. Zo is er een stappenplan met concrete tips over hoe je het project vormgeeft, hoe je ervoor zorgt dat het gezonde aanbod in de smaak valt, hoe je leerlingen motiveert om ervoor te kiezen, en hoe je het project verankert in het gezondheidsbeleid op school. Ook handige invuldocumentenvoorbeeldbrieven voor ouders en voorbeeldmailtjes om naar de leerlingen te sturen vind je in dit pakket.

Opgelet! Als je het startpakket downloadt, ben je niet automatisch ingeschreven. Je moet je dus nog inschrijven als je aan de slag wil met het project. Alleen zo kan je van talrijke voordelen genieten zoals de korting, toolkit, het startpakket op papier (gratis én zonder verzendkosten), gebruik van de online vragenlijst waarmee je te weten komt wat leerlingen willen op school, en digitale ondersteuning. Je kiest trouwens zelf welke voordelen je wil krijgen! 

Kers op de taart: een fikse korting!  

Supermarktketens ALDI, Colruyt en Delhaize slaan de handen in elkaar om dit project financieel te ondersteunen. Daardoor kunnen jullie korting krijgen op fruit en groenten die je in een nabijgelegen supermarkt mag ophalen! Zo kopen de leerlingen hun appelen & co straks voor een zéér aantrekkelijke prijs.  

Willen jullie een andere leverancier van fruit en groenten? Ook goed! Dan kan je de korting van Snack & Chill niet krijgen, maar misschien is jouw leverancier ook bereid om een gelijkaardige korting te geven? Alle informatie over de mogelijke korting binnen Snack & Chill vind je in het startpakket.  

Ook geven we aan 150 scholen een toolkit weg met o.a. een appelsnijder, schilmesjes, snijplanken ... Die materialen komen zéker van pas. Deze toolkit is gefinancierd met middelen vanuit het Oog voor Lekkers-project. 

Getest … én goedgekeurd! 

Het project werd getest in 19 secundaire scholen, en goedgekeurd. In de testfase kreeg een deel van de scholen korting op fruit en groenten van ALDI, Lidl, Colruyt, Delhaize en Carrefour. Uit de resultaten blijkt dat 47% van de leerlingen fruit gekocht heeft in het winkeltje, waarvan 75% meerdere keren! Ook gaf een overgrote meerderheid van de leerlingen (84%) aan dat ze het leuk vonden dat er gezonde snacks verkocht werden op school. De helft van de leerlingen zei dat het winkeltje ervoor zorgde dat ze meer gezonde tussendoortjes aten dan gewoonlijk. Lees hier meer resultaten. Of lees de ervaringen van 3 scholen


Voor wie is Snack & Chill?  

Gewoon en buitengewoon secundair onderwijs. 

Buitengewoon secundair onderwijs kan ook via Oog voor lekkers subsidies aanvragen voor fruit, groenten en/of melk op school. Kiest jouw BuSO-school voor subsidies via Oog voor lekkers, dan je je ook nog inschrijven voor Snack & Chill. Bijvoorbeeld om inspiratie op te doen over hoe je gezonde snacks kan aanbieden op school en om materialen te krijgen die je daarbij kunnen helpen. 

Contact: Laura.vandeweghe@gezondleven.be


Wil je ook werken rond voeding in de klas? Bekijk hier onze informatiedossiers over de voedingsdriehoek, energiedranken, reclame, (on)gezonde voedselverleidingen op school ... 

Ben je leverancier van groenten en fruit en wens je ook korting te geven op groenten en fruit i.k.v. Snack & Chill? Neem dan contact op met laura.vandeweghe@gezondleven.be

Project Snack & Chill werd ingediend bij de Commissie Zorgvuldig Bestuur. Het advies van de commissie werd gevolgd, en kan je hier nalezen. 


Snackchill Banner

De samenwerking tussen Gezond Leven, en Rikolto, GoodPlanet, Comeos, Delhaize, ALDI en Colruyt is conform de ethische code van de sector preventieve gezondheidszorg en volgt de principes en criteria m.b.t. partnerschappen die Gezond Leven in deze clausule vastlegde.