Hoe zag een snackpauze eruit vóór Snack & Chill?

Cindy: “Voor ik het project opstartte kon je hier op school alleen maar snoep, chips en frisdrank krijgen, enkel ongezonde dingen dus. We deden al een poging om stukken fruit aan de marktprijs aan te bieden, maar dat was niet echt een succes.”

Viel de introductie van Snack & Chill meteen in de smaak?

Cindy: “In het prille begin, ondertussen al 3 jaar geleden, was het heel moeilijk om onze leerlingen te overtuigen van gezonde snacks. Dat bleek ook uit de resultaten van de online vragenlijst ‘Wat wil jij op school?’ die we via het project afnamen bij onze leerlingen. Superenthousiast waren ze niet, nee. Om eerlijk te zijn vond ik het toen zelf ook moeilijk om mij iets concreets voor te stellen bij Snack & Chill. Ik zat nog met veel vragen. Aan welke prijs ga ik de snacks kunnen aanbieden? Op welke manier zouden we het aanbod serveren en hoe organiseren we het allemaal? Ik heb toen dankbaar gebruik gemaakt van het Snack & Chill-startpakket. Het stappenplan met handige tips om een gezond snackaanbod uit te werken op school en de toffe affiches hebben ons zeker geholpen.”

Hebben de leerlingen zelf ook hun handen uit de mouwen gestoken?

Cindy: “Ja, maar niet vanaf het begin. We zijn gestart met cola en andere frisdranken uit het aanbod te schrappen en fruit en water in de plaats aan te bieden. Helaas bleef het enthousiasme uit. Pas toen we samen met de leerlingen actie ondernamen kwam er meer animo. Een aantal van hen ontwierp affiches voor onze snackstand, we gingen langs van klas tot klas met stukken fruit en we brachten variatie in het aanbod met groentesoep en gezonde aardbeienmilkshakes. Dankzij dat extra duwtje in de rug werd Snack & Chill een groot succes. De samenwerking heeft ook een fijne dynamiek in de groep gebracht. Als bedanking trakteerde ik mijn leerlingen een keer op gezonde snacks. Ik vond dat ze dat zeker verdiend hadden.”

Hoe staan ze nu tegenover gezonde snacks op school?

Cindy: “Ik had niet verwacht dat Snack & Chill zo goed zou aanslaan. Leerlingen vragen nu dikwijls zelf wanneer we nog eens langskomen in de klas met gezonde snacks. Ze kregen de smaak echt te pakken. Dat heeft me aangenaam verrast. Het gaat zelfs zo ver dat leerlingen hun leerkrachten trakteren op gezonde snacks in plaats van omgekeerd. Ik merk dus dat het project echt aanslaat. We gaan volgend jaar zeker opnieuw deelnemen, Snack & Chill wordt stilaan een vast onderdeel binnen onze schoolwerking.”