Vrijdag visdag? Niet op het Don Bosco Mariaberginstituut in Essen! Daar is het nu: vrijdag fruit-en-ander-gezond-lekkers-dag. Leerlingen kunnen er wekelijks terecht voor een gezonde hap in hun mobiele bar, eigenhandig in elkaar getimmerd en gelast door de klassen hout en metaal. Een frisse blikvanger! Directeur Christel Desaegher maakte haar collega’s warm voor Snack & Chill. En daar heeft ze nog geen milliseconde spijt van.

Fruitverkoop loopt op wieltjes 

Geen vaste stek voor het Snack & Chill-project in Essen, wel een verrijdbare bar. Supermakkelijk op te bergen ook, want plooibaar. “Werk van onze studenten hout en metaalbewerking. Die hebben de bar in elkaar getimmerd en gelast. Het resultaat is prachtig! Zo zie je dat je met creativiteit en wegwerpmaterialen zoals paletten en stukken metaal tot geweldige resultaten komt”, vertelt Christel aanstekelijk enthousiast. De fruitbar schotelt ook een portie gezelligheid voor: “De leerlingen hebben bloemen geplaatst en leuke prijsbordjes en zo.”

Snack Chill Essen 300Ppi 007 Lc

Fruitslaatjes slaan aan

De leerlingen zijn fan van het concept. “Het is goed voor ons, omdat er nog veel jongeren op school meestal niet gezond eten. Onze fruitbar zet ons aan om meer groenten en fruit te eten.” Van appels over bananen tot peren. Maar ook paprika’s, komkommers en tomaten zijn thuis in het aanbod. 

En het succes vertaalt zich ook in goede cijfers. Christel: “De verkoop loopt goed. Sommige snacks zijn natuurlijk populairder dan andere. De voorgesneden fruitslaatjes gaan bijvoorbeeld goed. De leerlingen hebben ook eens een mangosmoothie gemaakt, en die was binnen de 5 minuten uitverkocht!” 

Snack Chill Essen 300Ppi 003 Lc

Trek in gezonde gezelligheid

Leerlingen willen het niet bij een proefproject laten én hopen dat Snack & Chill een vaste stek op school krijgt. “We zouden willen dat het fruit en de groenten het hele jaar door aangeboden worden.” En ze geven ook advies mee voor de toekomst. “Een beetje muziek zou leerlingen waarschijnlijk motiveren om meer naar de fruitbar te komen. Ook posters in onze gangen zijn niet overbodig. Zo ziet iedereen wat er gebeurt.” Tot nu maakte de school reclame via smartschool. 

Snack Chill Essen 300Ppi 021 Lc

Leerlingen steken gretige handen uit de mouwen

Christel en haar collega’s hebben het proefproject eerst met de klassen besproken om te kijken wie wat en wanneer kon of wou doen. “Er kwamen vrijwilligers op af en die zijn nog altijd vrij enthousiast. En Snack & Chill past ook gegoten in het lessenpakket. Als 13 leerlingen een halfuurtje vruchten snijden tijdens de les voeding hebben we al heel wat fruitslaatjes klaar.” En wat vinden de leerlingen zelf van hun bijdrage? “We vinden het echt wel leuk, iedereen is er wel een beetje bij betrokken. We wassen en snijden alle groenten en vruchten in de les. Het is eigenlijk echt gezellig.”

Snack Chill Essen 300Ppi 023 Lc

Wordt vervolgd, graag! 

“We mogen het project een succes noemen. Ik ben blij als er fruit wordt gegeten”, zegt Christel. Snack & Chill blijkt zo een haalbare kaart voor secundaire scholen, als je op een enthousiaste achterban kan rekenen. “Je moet gemotiveerde leerkrachten hebben die mee in het project willen stappen. En natuurlijk ook enthousiaste leerlingen. Maar in onze school verliep dat allemaal heel vlot. We kijken al uit naar het vervolg.”  

Zin om ook te ‘Snacken & Chillen’ op jouw secundaire school? Zeker doen! Lees er alles over en doe mee!