Start to stand

Als professional bezig met gezondheid? Benieuwd hoe je werknemers met een zittend beroep kan ondersteunen om regelmatig recht te staan? Start to stand helpt je om meer recht te staan en te bewegen!

Minder lang stilzitten

Onderzoek wijst uit dat de Vlaming gemiddeld bijna 9 uur per dag zit. Dit gebeurt bij Vlaamse bedienden en kaderleden voornamelijk op het werk. Zij zitten tijdens hun werkdag ongeveer 5,5 uur stil. Wie een zittende leefstijl heeft, loopt meer risico op onder andere hartziekten, darmkanker, diabetes en nek- en spierklachten. Ben je benieuwd naar meer feiten en cijfers rond lang stilzitten? Neem dan een kijkje in de factsheet sedentair gedrag.

De tool: online én effectief

Start to Stand werd ontwikkeld door Universiteit Gent (UGent) in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven. De tool maakt werknemers bewust van hun zitgedrag en geeft gratis persoonlijk advies om minder zittend door het leven te gaan. In het advies is er aandacht voor de onderbreking van langdurig stilzitten, de vermindering van de totale zittijd, het zitgedrag tijdens het woon-werkverkeer, het zitgedrag tijdens pauzes en de uitwerking van een persoonlijk actieplan om het zitgedrag te veranderen. De tool is wetenschappelijk getest met positieve resultaten. Hij past perfect binnen de ruimere beleidsaanpak van Gezond Werken.