Birgit: “Zien rechtstaan, doet rechtstaan”

In 2018 introduceerde het Vlaams Instituut Gezond Leven ‘wisselwerken’. Dat is elk half uur even rechtstaan van je stoel. Met deze campagne wil Gezond Leven onze mentaliteit wijzigen en van wisselwerken het nieuwe normaal maken, waarbij het algemeen aanvaard is dat werknemers elk halfuur even rechtstaan van hun stoel. Gezond Leven nodigt dan ook iedereen met een zittende job uit om actie te ondernemen en te wisselwerken.

Birgit Collier werkt bij Swisslog, een bedrijf dat instaat voor de automatisering van magazijnen. Ze is al twintig jaar actief in het bedrijf, eerst als management assistant, sinds een jaar of zeven als marketingcoördinator. “Als marketingverantwoordelijke moet je mee de uitstraling van het bedrijf verzorgen. Mijn collega’s komen daarom nog altijd bij mij met hun vragen.” In 2018 is het bedrijf naar een nieuwe locatie verhuisd. Dat betekende meteen ook een nieuwe focus op ergonomie en gezondheid.

Een kakofonie van bureau’s

“In ons oude gebouw was er niet veel aandacht voor de infrastructuur. Iedereen had een ander bureau. Soms moesten we boeken onder tafel leggen om de bureau’s goed af te stellen. In 2018 zijn we verhuisd en hebben we al het materiaal achtergelaten. Er waren ook enkele cases van mensen die rugproblemen hadden. Het nieuwe kantoor heb ik samen met Anja Goelen, onze Managing Director, zo ergonomisch mogelijk proberen te maken. Zo heeft iedereen een zit-stabureau en is er naast een gewone vergaderzaal ook een vergaderzaal met hoge bureau’s waar je aan kunt rechtstaan. In onze kantine hebben we net hetzelfde gedaan. Er zijn gewone tafels en er zijn hoge tafels met hoge stoelen. Tijdens de lunch zijn er altijd wel een paar mensen die blijven rechtstaan.” Een zit-stabureau voorzien voor al je medewerkers kan een grote investering lijken. Birgit haalt aan dat ze eigenlijk aangenaam verrast was door het prijskaartje. Aangezien er niet zo’n heel groot verschil is met een standaard vaste tafel, keurde de directie dit ook meteen goed. Toch losten de nieuwe bureau’s het probleem van lang stilzitten niet op. “Na die verhuis merkte ik dat iedereen nog altijd bleef zitten. Na wat opzoekwerk kwam ik terecht op de website van wisselwerken. Ik heb posters opgehangen en folders in de kantine gelegd, bijvoorbeeld over hoe lang je moet rechtstaan of hoe hoog je bureau moet zijn. Toen zag je wel een geleidelijke verandering. Meer en meer mensen begonnen dit effectief toe te passen. De posters zijn ondertussen verdwenen, maar het rechtstaan doen we gelukkig nog steeds.”

Lunchwandelen

“In ons vorige kantoor gingen we elke dag wel eens naar buiten om een luchtje te scheppen. Zo konden we even ontsnappen aan de oubollige omgeving. In ons nieuwe kantoor vinden we het zo leuk en zo mooi dat we eigenlijk niet naar buiten willen. Als we terug op kantoor mogen werken, ben ik van plan om iedereen aan te sporen om weer meer te ‘lunchwandelen’.” Een uitdaging gaat Birgit niet snel uit de weg. Integendeel, het kan net helpen om meer beweging in haar dagelijkse routine te krijgen. “Op de sportapp Strava zijn er van die maandelijkse challenges, bijvoorbeeld 100 kilometer wandelen. Daar doe ik dan aan mee. Het doel van deze maand is om vier keer per week 20 minuten te wandelen. Ik heb die uitdaging wel nodig, want anders zou ik dat niet doen. In het begin van de coronacrisis heb ik geprobeerd mijn collega’s daarin mee te krijgen. Dan moesten ze foto’s naar elkaar doorsturen als ze aan het wandelen waren. Dat is een week gelukt en daarna viel het weer stil. Je moet dus soms serieus trekken aan de mensen om ze aan het bewegen te krijgen, maar zo’n challenge kan wel ingezet worden om het lang stilzitten tegen te gaan. Op kantoor is dat gemakkelijker, dan roep ik gewoon: wie gaat er mee wandelen? Of dan zie ik mijn collega’s rechtstaan aan hun bureau en denk ik er zelf ook aan om recht te staan.”

De tip van Birgit

“Zien rechtstaan doet rechtstaan. Richt je kantoor zo in dat het gemakkelijk wordt om aan je bureau recht te staan, maar ook tijdens vergaderingen of in de lunchpauze. Je zal ervan versteld staan hoe snel collega’s dit van elkaar overnemen.” —

Meer weten? Ga naar www.wisselwerken.be voor tips, filmpjes en campagnemateriaal. Gewisselwerkt in jouw onderneming? Post beeldmateriaal via #wisselwerken op social media en inspireer zo andere ondernemingen!