Wisselwerken

Blijven bewegen is - nu meer dan ooit - belangrijk om gezond en sterk te blijven. Respecteer hierbij steeds de regels van de overheid rond hygiëne en sociaal contact.

Wisselwerken Subtitel Transparant

Wisselwerken werkt voor jou en je onderneming   

Elk half uur even weg van je stoel, dat is echt gezond. Regelmatig eens rechtstaan versnelt niet alleen je vetverbranding, maar beschermt je lichaam ook tegen hart- en vaatziekten, diabetes en rugpijn. 

Medewerkers die lang stilzitten beperken en regelmatig onderbreken door even recht te staan, rond te stappen en te bewegen ondervinden niet alleen een positieve impact op hun fysieke gezondheid. Ze hebben meer energie, kunnen zich beter concentreren en zijn productiever. Minder ziekteverzuim, een goede werksfeer en een positief imago zijn de bonus voor de onderneming.

Wisselwerken wérkt ook thuis

En wie kan dat nu beter weten dan zij die dat al doen?

Tijdens mijn pauze, sta ik even recht en ga ik naar buiten. Met een fris hoofd lukt het me beter om terug te starten.” (Frank Laroy, hoofd personeelszaken)

Wanneer ik thuiswerk doe ik bepaalde taken aan mijn keukeneiland. Lang stilzitten geeft me rugpijn.” (Elif Doğan, pedagogisch directeur)

Om af en toe te bewegen tijdens mijn thuiswerkdagen, neem ik kleine glaasjes water. Zo moet ik geregeld opstaan om bij te vullen.” (Lukas Prit, boekhouder)

Standing Desk

Benieuwd hoe het is om aan een zit-sta-bureau te werken? 

Test het eens uit in jouw onderneming! Dat kan gratis en vrijblijvend, een hele maand lang. Kies je zit-sta-bureau en krijg het binnen de 30 dagen in jouw onderneming geleverd. Overtuigd na het testen? Dan krijg je een fikse korting bij aankoop.

Wil je meer weten over hoe je kan wisselwerken met een zit-sta-bureau? Neem een kijkje in onze infobrochure.

Moet je je medewerkers of collega’s nog overtuigen? 

Gebruik dit filmfragment en de kant-en-klare PowerPoint ‘wisselwerken werkt!’ om medewerkers en collega’s mee te krijgen.

Maar vooral: geef het goede voorbeeld! En waarom stel je niet eens zelf voor om te wisselwerken tijdens het werk of vergaderingen? Voor sommige werknemers en collega’s betekent dit juist het extra duwtje in de rug. En het is niet zo moeilijk: 79% van de personen die wisselwerken heeft getest gaf aan dat wisselwerken haalbaar is tijdens zijn of haar dagelijks werk.

Wisselwerken in jouw onderneming?

Wil je je medewerkers of collega’s ook laten wisselwerken? Ga aan de slag met de campagnematerialen van wisselwerken. 

Bestel de materialen en ontdek hoe je de affiches, stickers en old school ploppers in jouw onderneming kan inzetten. 

Basispakket

Een basispakket bestaat uit 8 posters (4XA, 4XB), 8 locatiestickers (2XA, 2XB, 2XC, 2XD), 30 stickervellen.

Dit basispakket is ruim voldoende voor een onderneming met +/- 60 werknemers, 2 verdiepingen en 2 vergaderzalen.

Heb je de materialen ontvangen en wordt er gewisselwerkt binnen jouw onderneming? Post beeldmateriaal via #wisselwerken.be op social media en inspireer zo andere ondernemingen.

Wil je graag het logo van de onderneming op de materialen of heb je andere vragen over de materialen contacteer ons dan via info@gezondleven.be. Je kan ook de materialen apart bestellen.

Ga aan de slag

Maak je werkomgeving warm voor wisselwerken:

  • Informeer je collega’s, medewerkers en leidinggevenden, gebruik hiervoor het filmfragment en de kant-en-klare PowerPoint ‘wisselwerken werkt!’.
  • Hang de posters daar waar ze goed opvallen en bekeken worden: in de lift, in de keuken, op het mededelingenbord, ...
  • Verdeel de stickervellen, herinner jezelf en je collega’s overal aan wisselwerken en druk hen met hun neus op de voordelen en mogelijkheden om te wisselwerken.
  • Kleef de locatiestickers bij de koffiemachine of de waterdispenser, in de vergaderruimte, het kantoor, …
  • De ploppers geven een leuke impuls om wisselwerken in de kijker te zetten. Kleef de bijhorende plopperpotsticker op de pot of schaal waarin de ploppers worden aangeboden.
  • Integreer de e-mailbanner (animatie of afbeelding) in je handtekening om al je correspondenten op de hoogte te brengen van ‘wisselwerken’.
  • Gebruik de motion graphic waarin opgeroepen wordt om te wisselwerken in PowerPoint-presentaties tijdens vormingen, bijeenkomsten, meetings of op social media.
  • Laat je inspireren door de tips en informatie in onze infobrochure om ook tijdens vergaderingen en studiedagen te wisselwerken.

Tip: Laat de materialen niet steeds op dezelfde plaats hangen of liggen. Zoek na een 4-tal weken een andere plaats – zo vallen ze terug op!

Hoe lang zit jij?

Bedienden en kaderleden in Vlaanderen brengen maar liefst 70 procent van hun werktijd door op hun bureaustoel. Dat is 5,5 uur per dag die ze maar vier keer onderbreken om de benen te strekken. 

En het aantal beroepen waarbij voornamelijk ‘zittend’ werk wordt uitgeoefend, zoals administratief medewerkers, chauffeurs, IT’ers, onderzoekers, laboranten, musici en onderwijzers neemt toe.

Nieuws, tips en tricks 

Wil je op de hoogte blijven? Op de hoogte zijn van belangrijke nieuws, tips en tricks?  Volg dan de facebookpagina van het Vlaams Instituut Gezond Leven

Uitgebreide informatie over het thema staat in de Gezond Leven nieuwsbrief. Hou deze informatie zeker niet voor jezelf, maar stuur de boodschappen intern door en breng zo collega’s en medewerkers op de hoogte! 

Of ga nog een stapje verder. Vind meer acties en inspiratie om medewerkers en collega’s aan te zetten tot minder lang stilzitten op onze webpagina Gezond Werken

Veel plezier met dit nieuwe wisselwerken in jouw bedrijf! En denk eraan: jij kan een verschil maken!

Gl Bewegingsdriehoek

Wisselwerken en de bewegingsdriehoek

Een gezonde levensstijl vraagt om een gezonde mix van zitten, staan en bewegen. Hoe je dat het best aanpakt, geeft de bewegingsdriehoek helder weer. Wisselwerken bouwt verder op de bewegingsdriehoek: het is dé oplossing om zitten en staan af te wisselen tijdens het werk!

Verspreid de materialen van de bewegingsdriehoek in de onderneming en deel ze met collega’s. Of ga nog een stapje verder en laat je collega’s overtuigen in een algemene interactieve infosessie over ‘de bewegingsdriehoek’ of een infosessie over ‘meer bewegen en minder zitten in jouw onderneming’.

Klop aan bij het Lokaal Gezondheidsoverleg (Logo) in jouw buurt en boek een professionele bewegingsdeskundige die werd opgeleid door het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Van wisselwerken tot een beleid rond lang stilzitten

Al aan de slag met de materialen van wisselwerken.be en zin in meer? Kom stap voor stap tot een volwaardig beleid rond minder lang stilzitten voor duurzame successen.

Op zoek naar tools die je kunnen helpen om een beleid rond minder lang stilzitten op te zetten in je onderneming?