Wisselwerken

Wisselwerken Subtitel Transparant

Wisselwerken werkt voor jou en je onderneming

Elk half uur even weg van je stoel, dat is echt gezond. Regelmatig eens rechtstaan versnelt niet alleen je vetverbranding, maar beschermt je lichaam ook tegen hart- en vaatziekten, type 2-diabetes en rugpijn.

Medewerkers die lang stilzitten beperken en regelmatig onderbreken door even recht te staan, rond te stappen en te bewegen ondervinden niet alleen een positieve impact op hun fysieke gezondheid. Ze hebben meer energie, kunnen zich beter concentreren en zijn productiever. Minder ziekteverzuim, een goede werksfeer en een positief imago zijn de bonus voor de onderneming.

Moet je je medewerkers of collega’s nog overtuigen?

Gebruik dit filmfragment en de kant-en-klare PowerPoint ‘wisselwerken werkt!’ om medewerkers en collega’s mee te krijgen.

Maar vooral: geef het goede voorbeeld! En waarom stel je niet eens zelf voor om te wisselwerken tijdens het werk of vergaderingen? Voor sommige werknemers en collega’s betekent dit juist het extra duwtje in de rug. En het is niet zo moeilijk: 79% van de personen die wisselwerken heeft getest gaf aan dat wisselwerken haalbaar is tijdens zijn of haar dagelijks werk.

Hoe lang zit jij?

Bedienden en kaderleden in Vlaanderen brengen maar liefst 70 procent van hun werktijd door op hun bureaustoel. Dat is 5,5 uur per dag die ze maar vier keer onderbreken om de benen te strekken.

En het aantal beroepen waarbij voornamelijk ‘zittend’ werk wordt uitgeoefend, zoals administratief medewerkers, chauffeurs, IT’ers, onderzoekers, laboranten, musici en onderwijzers neemt toe.

Maak je eigen actieplan

Minder op je stoel zitten? Wij helpen je om dat op een haalbare manier en stap voor stap waar te maken én vol te houden. Je kiest welk persoonlijk doel je voor ogen hebt en vult de vraagjes in. Zo zie je waar je vandaag staat, hoe het beter kan en waar je best op let.

Nieuws, tips en tricks

Wil je op de hoogte blijven? Op de hoogte zijn van belangrijke nieuws, tips en tricks? Volg dan de facebookpagina van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Uitgebreide informatie over het thema staat in de Gezond Leven nieuwsbrief. Hou deze informatie zeker niet voor jezelf, maar stuur de boodschappen intern door en breng zo collega’s en medewerkers op de hoogte!

Of ga nog een stapje verder. Vind meer acties en inspiratie om medewerkers en collega’s aan te zetten tot minder lang stilzitten op onze webpagina Gezond Werken.

Gl Bewegingsdriehoek

Wisselwerken en de bewegingsdriehoek

Een gezonde levensstijl vraagt om een gezonde mix van zitten, staan en bewegen. Hoe je dat het best aanpakt, geeft de bewegingsdriehoek helder weer. Wisselwerken bouwt verder op de bewegingsdriehoek: het is dé oplossing om zitten en staan af te wisselen tijdens het werk!

Verspreid de materialen van de bewegingsdriehoek in de onderneming en deel ze met collega’s. Of ga nog een stapje verder en laat je collega’s overtuigen in een algemene interactieve infosessie over ‘de bewegingsdriehoek’ of een infosessie over ‘meer bewegen en minder zitten in jouw onderneming’.

Klop aan bij het Lokaal Gezondheidsoverleg (Logo) in jouw buurt en boek een professionele bewegingsdeskundige die werd opgeleid door het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Van wisselwerken tot een beleid rond lang stilzitten

Al aan de slag met de materialen van wisselwerken.be en zin in meer? Kom stap voor stap tot een volwaardig beleid rond minder lang stilzitten voor duurzame successen.

Op zoek naar tools die je kunnen helpen om een beleid rond minder lang stilzitten op te zetten in je onderneming?