Geert: “Een zit-stabureau uittesten gaf de doorslag”

In 2018 introduceerde het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw ‘wisselwerken’. Dat is elk half uur even rechtstaan van je stoel. Met deze campagne wil Gezond Leven onze mentaliteit wijzigen en van wisselwerken het nieuwe normaal maken, waarbij het algemeen aanvaard is dat werknemers elk halfuur even rechtstaan van hun stoel. Gezond Leven nodigt dan ook iedereen met een zittende job uit om actie te ondernemen en te wisselwerken.

Geert Demuynck, medewerker dienst Maatschappelijk Werk en Zorglijn West-Vlaanderen, hoeven we niet meer te overtuigen van het nut van wisselwerken. Enkele jaren geleden veranderde hij noodgedwongen van job. De reden? De vele uren die hij zittend doorbracht, in de wagen en op kantoor, en geen mogelijkheid hebben om te wisselwerken.

Gezondheidsproblemen

“Vroeger werkte ik als aankoopmanager voor de thuiszorgwinkels. Ik woon aan de kust en het kantoor waar ik werkte was in Mechelen. Dat is toch een redelijke afstand. Met alle files was ik dagelijks al snel 3,5 uur onderweg. Tijd die ik zittend achter mijn stuur moest doorbrengen. Als ik op kantoor aankwam, ging ik natuurlijk meteen achter mijn bureau zitten. Vaak werkte ik ook door tijdens de middagpauze, want ik wou zo productief mogelijk zijn. Ik kreeg in die periode last van gezondheidsproblemen die deels toe te schrijven waren aan het lang stilzitten. Op een bepaald moment vertelde de dokter me dat mijn bloedsomloop niet meer optimaal was en heb ik zelfs een bloedklontertje gehad. Dat was toch even schrikken. Daarnaast had ik ook meer en meer last van nekpijn. Ik besefte dat het verkeerd zou aflopen als ik nog 15 jaar op deze manier zou doorgaan. Dat heeft me gemotiveerd om van job te wisselen en terug te keren naar CM West-Vlaanderen.”

Geen ‘frozen’ toestand

Als maatschappelijk werker bij CM West-Vlaanderen is Geert vooral bezig met telefonische dienstverlening. Dat betekent dat hij nog altijd een zittende job heeft. Toch slaagt hij erin om nu wél te wisselwerken. “Ik werk nu in Sint-Pieters (Brugge) en fiets elke dag langs het kanaal naar het werk. Een prachtige route die goed is voor 17 kilometer ’s morgens en 17 kilometer ’s avonds. Tijdens mijn werkuren probeer ik nu ook meer te bewegen om die ‘frozen’ toestand van vroeger te vermijden. Ik heb zelf de vraag gesteld of ik een zit-statafel mocht testen en kreeg onmiddellijk toestemming van de werkgever. Tot op vandaag gebruik ik zo’n tafel. Het verhoogt de ergonomie in die mate dat ik zelfs geïnvesteerd heb in een eigen zit-statafel voor thuiswerk.” “Wisselwerken vergt wel wat gewoonte. In het begin vergat ik om van zitpositie naar staand te gaan. Ondertussen ben ik het gewoon en sta ik gemakkelijk een halfuur tot drie kwartier recht. Bij de staande positie beweeg ik meer: ik zet een stapje opzij, ik wiebel eens op mijn benen, ... Het is echter ook een valkuil om te lang recht te staan. Ik gebruik geen timer, maar als ik voorover begin te leunen op mijn bureaublad, dan is dat voor mij het signaal om terug te gaan zitten. Het is net die afwisseling die werkt.”

De tip van Geert

“Wees niet bang om bij je werkgever te polsen of er mogelijkheid is om een zit-statafel te testen of andere initiatieven rond wisselwerken te organiseren. Vanuit CM hebben we onlangs enkele webinars mogen volgen onder de noemer ‘Spierplezier’. Dit waren een viertal sessies die werden gegeven door een kinesist en die we konden inbrengen als werktijd. Het is goed voor de gezondheid én het verhoogt het groepsgevoel. Dat is voor een werkgever alleen maar interessant.”

— Meer weten? Ga naar www.wisselwerken.be voor tips, filmpjes en campagnemateriaal. Gewisselwerkt in jouw onderneming? Post beeldmateriaal via #wisselwerken op social media en inspireer zo andere ondernemingen!