Silvia: “’s Avonds voel ik me fysiek en mentaal beter”

Wisselwerken, dat is elk halfuur even rechtstaan. Vlaams Instituut Gezond Leven wijst op het belang van wisselwerken voor jou en je onderneming. Regelmatig eens rechtstaan versnelt niet alleen de vetverbranding, maar beschermt je lichaam ook tegen hart- en vaatziekten, type 2-diabetes en rugpijn. Gezond en sterk blijven start dus op de werkvloer.

Betere concentratie

Voor Silvia Brouwers is wisselwerken een natuurlijk gegeven, omdat ze iemand is die niet lang kan stilzitten. Zo’n vijf jaar geleden is ze bewust beginnen wisselwerken, na een infosessie op kantoor. Als Head of Client Services bij ING is Silvia verantwoordelijk voor de klantendienst beleggen. Vanuit Etterbeek werkt ze met een team van 120 medewerkers. Ze legt graag uit hoe je wisselwerken in je dagelijkse activiteiten kan integreren.

Silvia: “Ik heb het geluk dat er bij ING sowieso veel aandacht wordt besteed aan een gezonde werkomgeving. Zo wordt er bij de inrichting van onze kantoren steevast samengewerkt met ergonomen. Tijdens infosessies is men komen uitleggen hoe belangrijk het is om eens recht te staan en toonde men hoe je je bureau en bureaustoel het beste kan instellen. Te lang op dezelfde manier aan je bureau zitten is niet goed voor je rug, hart, spieren, ... Om onze medewerkers gezond te houden, hebben we bijvoorbeeld vergaderzalen met fietsstoelen of zelfs zonder stoelen. ’s Avonds voel ik me fysiek beter, maar het mentale aspect is minstens even belangrijk. Door regelmatig recht te staan en even van mijn bureau weg te zijn kan ik me beter concentreren. We moeten eerlijk zijn: wisselwerken is niet alleen gezonder, het verhoogt ook de productiviteit van je medewerkers.”

Het goede voorbeeld tonen

Sinds het begin van de coronacrisis werkt het team van Silvia volledig van thuis uit. Als leidinggevende vindt ze het belangrijk om het goede voorbeeld te tonen en haar medewerkers te stimuleren. Silvia: “Omdat wisselwerken een individuele beslissing is, merk ik dat dit tijdens het thuiswerken wat terugvalt bij sommigen. Op kantoor staan we bijvoorbeeld recht tijdens onze stand-ups, tijdens het thuiswerken blijft iedereen gewoon zitten. Waarom eigenlijk? Sowieso bewegen we meer op kantoor. Je legt langere afstanden af om naar het toilet te gaan, naar een vergadering, naar een collega... Thuis is het veel gemakkelijker om een ganse dag aan je bureau of tafel te zitten.”

Toch zijn er ook bepaalde zaken die je zelf of samen met je medewerkers kan ondernemen om meer stappen te zetten en de drempel te verlagen om van die stoel te komen. “Geregeld heb ik een vergadering via Teams. Sommige woon ik al wandelend bij. Ik ben dan 100% aanwezig in de vergadering en ondertussen ben ik toch een halfuurtje in beweging. Toen corona toesloeg, heb ik met mijn team een challenge opgesteld om samen één miljoen stappen te zetten in een aantal weken. Zo kon ik iedereen aansporen om af en toe te gaan wandelen. Ook de komende maanden zullen we hierop blijven inzetten: ING als bedrijf met oplossingen en handvaten voor gezond thuiswerken en ik als individu door de collega’s te blijven aansporen.”

De tip van Silvia

“Als bedrijf tips & tricks geven aan je werknemers is volgens mij de sleutel tot succes. Op de website van wisselwerken zag ik enkele leuke filmpjes die hier alvast bij kunnen helpen. Ook met kleine stappen kan je echt al een verschil maken.”

— Meer weten? Ga naar www.wisselwerken.be voor tips, filmpjes en campagnemateriaal. Gewisselwerkt in jouw onderneming? Post beeldmateriaal via #wisselwerken op social media en inspireer zo andere ondernemingen!