HOU JE HUIS GEZOND

  • Ga voor een rookvrij huis.
  • Stook zo weinig mogelijk met je kachel of haard. Bij verbranding komen allerlei schadelijke stoffen vrij.
  • Vermijd wierookstokjes en steek liever geen geurkaarsen aan.
  • Vermijd spuitbussen. Als je een spuitbus gebruikt, dan vernevel je (chemische) producten in fijne druppeltjes. En die kunnen jij en je gezinsleden vervolgens via de lucht inademen.
  • Laat producten met een gevaarsymbool zo veel mogelijk in de kast staan, ook als je wilt poetsen. Denk aan alternatieven zoals azijn.
  • Vermijd pesticiden. Want die hebben √°ltijd negatieve gevolgen. Zeker voor het milieu, maar mogelijk ook voor je gezondheid.
  • Woon je langs een drukke weg? Verlucht bij voorkeur buiten de spitsuren en zo ver mogelijk van de straatzijde. Zorg dat de ventilatieroosters achteraan de woning zijn.

KLUS EN (VER)BOUW GEZOND

Ga je je huis (her)inrichten?

Of het nu gaat om nieuwe meubels plaatsen, een verfbeurt of een opknapwerkje: sta even stil bij wat je precies in huis haalt. Veel nieuwe materialen geven de eerste maanden vluchtige chemische stoffen af. Draag indien nodig beschermende kledij en een mondmasker en volg altijd de instructies op de gebruiksaanwijzing van producten.

Ga je grondig renoveren of (ver)bouwen?

Denk dan vooraf goed na over ventilatie en verluchting. Plaats bijvoorbeeld ramen met ventilatieroosters of kies voor een ventilatiesysteem. Verlucht extra lang: na een grondige renovatie 6 maanden en bij een nieuwbouwwoning 18 maanden. Kies altijd voor materialen met een (eco)label.

(Ver)bouw klimaatbestendig. Isoleer voldoende en plaats eventueel zonnewering. Je aannemer en/of architect kunnen je helpen met tips over gezond (ver)bouwen. Op bouwgezond.be staat heel wat nuttige info, onder meer over de relevante wetgeving.

Een gezond binnenmilieu realiseren vraagt meer dan alleen bewust te kiezen tegen vervuilende stoffen in huis. Andere aspecten zijn bijvoorbeeld het belang van voldoende verse lucht, opletten met loden leidingen, CO, ... Alle info en materialen rond deze thema's kan je hier vinden.